donderdag 22 november 2007

ChristenUnie-SGP nieuwe coalitiepartner

De gemeente Noordoostpolder heeft een nieuw college. De nieuwe coalitiepartij is ChristenUnie-SGP. Namens deze partij neemt de heer L.G. Voorberg, nu raadslid, plaats in het college als wethouder van Verkeer en Vervoer, Recreatie en Milieu. Ook de projecten Emmeloord Centrum, Randmeer en Poldertoren horen bij de portefeuille. Samen met PvdA-GroenLinks en CDA vormt ChristenUnie-SGP nu het dagelijks bestuur van Noordoostpolder. Er ligt een nieuw collegeprogramma 2008-2010, dat voortborduurt op het voorgaande collegeprogramma. Wel zijn er nieuwe resultaat- en inspanningsverplichtingen aan toegevoegd.

In een extra raadsvergadering op dinsdag 20 november om 19.30 uur in het gemeentehuis in Emmeloord wordt de heer L. Voorberg beëdigd als wethouder. Daarnaast staat het collegeprogramma 2008-2010 op de agenda om te bespreken.

Wat ging eraan vooraf
De aanleiding voor het zoeken naar een nieuwe coalitiepartner in het college is het neerleggen van zijn functie door wethouder W. Keur. Zijn partij, de VVD, beëindigde hierop de deelname aan het college. De fractievoorzitters van het CDA en
PvdA-GroenLinks hebben met alle partijen gesproken over de ontstane situatie. Het vervolg op die overlegronde was dat de CDA en PvdA-GroenLinks samen met de ChristenUnie-SGP de onderhandelingen openden over een collegeprogramma voor de resterende jaren van deze raadsperiode, de samenstelling van het college en de inhoud van de portefeuilles. Het resultaat van de onderhandelingen is te vinden in het collegeprogramma 2008-2010.

Verder bouwen, met hart voor Noordoostpolder
Het nieuwe collegeprogramma heeft de titel meegekregen: ‘Verder bouwen, met hart voor Noordoostpolder. Het programma bouwt namelijk voort op de 48 resultaat- en inspanningsverplichtingen van het collegeprogramma 2006-2010. Het vastgestelde beleid wordt uitgevoerd en het is de bedoeling
geen vertragingen op te lopen. Alleen het resultaat om te komen tot een evenemententerrein is losgelaten. Toegevoegd zijn negentien extra resultaat- en inspanningsverplichtingen. Deze gaan bijvoorbeeld over de gemeente als millenniumgemeente, meer aandacht voor milieu, werk voor sociaal zwakkeren, aandacht voor mensen met een minimuminkomen, veilig en verantwoord uitgaan en Emmeloord Centrum. Een extra inspanningsverplichting legt het college zich op om te bezien of er een andere invulling van de bebouwing op De Deel kan plaatsvinden binnen de bestaande afspraken. Hiermee krijgt ChristenUnie-SGP een duidelijke gezicht binnen het college.

Wethouder Voorberg
De heer L.G. (Leo) Voorberg is al 17,5 jaar raadslid in Noordoostpolder voor de ChristenUnie-SGP. Vanaf dinsdagavond 20 november wordt hij wethouder met de portefeuille: Verkeer en Vervoer, Recreatie, Milieu en de Projecten Emmeloord Centrum, Randmeer en De Poldertoren. Leo Voorberg is civieltechnisch ingenieur en heeft veel werkervaring bij de overheid, zoals bij Rijkswaterstaat en het waterschap. Op dit moment is hij docent waterbouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam.

Brief aan Tweede Kamer: komst Zuiderzeelijn belangrijk

Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad heeft vandaag een brief aan de Tweede Kamer gestuurd om nogmaals het belang van de komst van de Zuiderzeelijn te benadrukken. In de extra raadsvergadering van afgelopen dinsdag 20 november 2007 is gezamenlijk besloten deze brief te versturen.

De gemeente Noordoostpolder vindt dat de Tweede Kamer zich moet houden aan gemaakt afspraken over de Zuiderzeelijn. Ook het nieuwe kabinet heeft zich geconformeerd aan de €2,73 miljard voor de Zuiderzeelijn. Noordoostpolder vraagt aan de Tweede Kamer de in principe toegezegde planstudie te starten met actieve betrokkenheid van marktpartijen. Deze studie betekent ook een oplossing voor de openbaar vervoerproblematiek in het gebied Schiphol, Amsterdam, Almere en Lelystad.

Groei

De aanleg van de Zuiderzeelijn biedt economische groei voor Noordoostpolder en voor de andere Noordelijke provincies in Nederland. Want het is algemeen bekend dat economische ontwikkeling plaats vindt in gebieden waar de infrastructuur optimaal is. Daarom is deze treinverbinding belangrijk. Het Rijk laat het noorden nu letterlijk en figuurlijk links liggen. Het Noorden krijgt bijvoorbeeld maar 3% van de financiële middelen uit het budget voor infrastructuur (het MIRT), terwijl Noord Nederland 25% van Nederland uitmaakt en 10% van de bevolking van Nederland omvat. Voor Noordoostpolder betekent het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn dat de kans op een treinverbinding in de toekomst heel erg klein wordt.

Horecacontrole bij sportkantines

Tien sportkantines in Noordoostpolder kunnen zaterdag rekenen op een horecacontrole. De controles zijn een vervolg op de integrale horecacontrole van eind vorig jaar. Toen werd een aantal reguliere horecaondernemers bezocht.

Horecaondernemers hebben te maken met veel regelgeving. Ook gemeentelijke regels horen hierbij, zoals de milieuvergunning, brandveiligheid, terrasvergunning en sluitingstijdenbeleid. Op het naleven van de regelgeving wordt regelmatig gecontroleerd door de horecabedrijven te bezoeken. Dit jaar ligt de nadruk op de zogenaamde paracommerciële inrichtingen, zoals sportkantines.

Checklist
De controles worden dit keer uitgevoerd door vier controleurs namens de gemeente, politie, milieu-inspectie (van Milieusamenwerking Flevoland) en de Voedsel- en Warenautoriteit. Deze laatste instantie gaat dit jaar voor het eerst mee. Aan de hand van een lijst wordt de hele zaak doorgelopen. Er wordt gelet op brandveiligheid, leeftijd van de bezoekers, afval, hygiëne, speelautomaten enzovoorts. De controle is tijdens openingsuren, maar de bezoekers ondervinden er geen hinder van.
Eventuele tekortkomingen worden genoteerd. De beheerder krijgt snel na de controle een brief over welke maatregelen getroffen moeten worden. Het is dus niet de bedoeling om direct boetes uit te delen. Uiteraard wordt er wel direct ingegrepen bij echt onveilige situaties.
Alle horecaondernemers en de beheerders van sportkantines zijn met een brief op de hoogte gebracht van de voorgenomen controle.

donderdag 15 november 2007

Afsluiting Voorsterweg

Van maandag 19 november tot en met vrijdag 23 november 2007 wordt de Voorsterweg nabij de aansluiting met de Vollenhoverweg afgesloten voor alle doorgaand autoverkeer en landbouwverkeer. Voor het overige langzaamverkeer zullen er voorzieningen worden getroffen om langs de werkzaamheden te gaan. Dan wordt namelijk de Voorsterweg via het bedrijventerrein aangesloten op de rotonde in de Vollenhoverweg. De oude aansluiting van de Voorsterweg op de Vollenhoverweg komt geheel te vervallen.


De Voorsterweg wordt door middel van een bocht op de D.P.A. Weeversstraat op het bedrijventerrein verbonden. Uitgangspunt hierbij is dat de weg op het bedrijventerrein als doorgaand wordt beschouwd. Dit is gedaan om te voorkomen dat het verkeer komend vanaf de Voorsterweg met dezelfde snelheid het bedrijventerrein (50 km gebied) op kan rijden.

Bereikbaarheid
De woningen en de bedrijven aan de Voorsterweg zijn tot en met het adres Voorsterweg
nr. 4 gedurende de afsluiting alleen bereikbaar vanaf de Repelweg. Het langzaamverkeer met uitzondering van het landbouwverkeer zal, weliswaar met enige hinder, langs de werkzaamheden worden geleid. Hiervoor worden extra maatregelen genomen.

Omleidingsroute
Er wordt een omleidingsroute aangeven door middel van bebording. Deze bebording staat bij de aansluitingen van de Vollenhoverweg en van de Repelweg op de Voorsterweg.

Boskarakter Kometenbos en Ziekenhuisbos blijft

Het Kometenbos en het Ziekenhuisbos blijft bestemming bos houden. Hieraan veranderd niets. Daarom kan de gemeente direct aan de slag met de werkzaamheden in deze bossen. De adviezen over de aanpak van deze bossen van de werkgroep uit de buurt zijn voor het grootste deel meegenomen. Daarnaast heeft het college besloten de bestemming wel te veranderen van het gebied in de oksel van de Saturnusstraat en Kometenhof. Op dit terrein komt het appartementencomplex van Philadelphia. Het gebied krijgt de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’. Hiervoor biedt het college het voorontwerpbestemmingsplan Kometenlaan aan aan de raadscommissie Woonomgeving.

De procedure van het voorontwerpbestemmingsplan start op het moment dat de raadscommissie Woonomgeving daarvoor het groene licht geeft. Naar verwachting gebeurt dit in de commissievergadering van 27 november 2007.

Bewonersadviezen
In het voorontwerpbestemmingsplan zijn ook het door de Werkgroep Kometenbos uitgebrachte adviezen opgenomen. Hierin staat onder andere dat het Kometenbos en Ziekenhuisbos geen parkachtige uitstraling krijgen, maar hun boskarakter behouden. Een onderhoudsplan wordt opgesteld voor de bossen, zodat het groen regelmatig wordt onderhouden en zo een aanwinst blijft voor de buurt. Het trottoir langs de Kometenlaan wordt verbreed. Als laatste punt wordt er onderzoek gedaan naar een parkeerverbod aan de noordkant van de Kometenlaan.

Planning
Wanneer de raadscommissie akkoord gaat met de start van de procedure, start het vooroverleg en de inspraak. De procedure op een rij:
- Het vooroverleg duurt acht weken en loopt (onder voorbehoud) van 7 december 2007 tot 1 februari 2008. In het vooroverleg kunnen de bij het plan betrokken instanties op het voorontwerp reageren

- De inspraakperiode duurt zes weken en loopt (onder voorbehoud) van 7 december 2007 tot 18 januari 2008. Tijdens deze periode kan iedereen zijn/haar reactie kenbaar maken bij het college van B&W
- Bovendien wordt in de loop van januari 2008 een openbare inspraakbijeenkomst georganiseerd. De exacte datum is op dit moment nog niet bekend.

donderdag 8 november 2007

Nieuw rioleringsplan voor Noordoostpolder

Van maandag 12 november tot en met 21 december 2007 ligt het ontwerp Gemeentelijk Rioleringsplan 2008-2011 in het gemeentehuis voor iedereen ter inzage. Inwoners van de gemeente Noordoostpolder en andere betrokkenen kunnen op die manier hun reactie geven op de plannen.

Volgens de Wet milieubeheer moet iedere gemeente een rioleringsplan hebben. In het plan staat beschreven welke werkzaamheden de gemeente de komende jaren gaat uitvoeren om regenwater en afvalwater op te vangen en af te voeren. Het plan loopt van 2008 tot en met 2011.

In het plan staat een aantal belangrijke doelstellingen. Zo moet het aantal ongerioleerde lozingen in het buitengebied worden verminderd. De rioleringsstelsels van Luttelgeest en in Emmeloord voor het bemalingsgebied De Zuidert/Nagelerweg moeten worden aangepakt om te voldoen aan de gevraagde basisinspanning. Uiteraard moet de bestaande riolering onderhouden en beheerd worden. Waar mogelijk wordt het schoon regenwater, zowel in bestaande bebouwing als in nieuwbouwlocaties, gescheiden van de afvalwaterketen. Ten slotte moet het rioolrecht worden bijgesteld om de rioleringsplannen kostendekkend te houden.

Het Gemeentelijk Rioleringsplan wordt ook voorgelegd aan de Provincie en het Waterschap. Naar verwachting kan het plan begin volgend jaar worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Kleiweg verkeersveiliger door nieuwe aanpak

Het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV) van Politie Flevoland is dinsdag op de Kleiweg gestart met het tweede project Subjectieve Verkeersonveiligheid in de Noordoostpolder. Het project is een initiatief van het Openbaar Ministerie en gemeente en moet bijdragen aan meer veiligheid in het verkeer en een hoger veiligheidsgevoel van de bewoners. In deze eerste week worden snelheidsovertreders gewaarschuwd, daarna worden er zo nodig bekeuringen uitgeschreven.

Verkeerscontroles worden gewoonlijk gehouden op locaties die volgens de ongevallencijfers onveilig zijn. Maar de bewoners en gebruikers van sommige dorpen en wegen vinden het in hun omgeving ook onveilig, terwijl de cijfers dat niet zo laten zien.
In dit project kan de gemeente een straat, wijk of buurt aanmelden. Verkeersdeskundigen bekijken de situatie en geven de gemeente zo nodig advies over infrastructurele aanpassingen. De gemeente houdt een schriftelijke enquête in de buurt en de politie doet metingen naar het daadwerkelijke niveau van de overtredingen. Aan de hand hiervan wordt een plan van aanpak geschreven. Daarin kunnen infrastructurele maatregelen aan de orde komen, maar ook voorlichting aan de bewoners. Sluitstuk van het plan kan zijn, dat de politie gedurende enige tijd controleert op de naleving van de verkeersregels.

Buitenweg
Het project wordt normaal gesproken alleen ingezet in woongebieden binnen de bebouwde kom, zoals onlangs Tollebeek. Op de Kleiweg liggen de snelheden echter ontzettend hoog en wordt de snelheidslimiet heel vaak overtreden. De aanwonenden van de Kleiweg vinden de weg dan ook absoluut onveilig. Zeker voor de vele fietsers, die van de Kleiweg gebruik maken is het een onveilige situatie.
Een meting gedurende zeven etmalen leverde een overtredingspercentage op van 82% op werkdagen en 79% tijdens het weekeinde. Op de Kleiweg mag 80 km/u gereden worden. 3% van de passerende auto’s reed tussen de 120 en 130 km/u en zelfs snelheden van boven de 150 km/u werden gemeten.
Dit is de eerste keer in Flevoland dat een buitenweg als project wordt aangemerkt.

De gemeente Noordoostpolder heeft op de Kleiweg waarschuwingsborden geplaatst en ‘Speedvisers’, waarmee de weggebruikers attent gemaakt worden op hun snelheid
In de komende weken houdt het TSV dagelijks controles, waarbij overtreders in de eerste week nog een waarschuwing krijgen. Daarna wordt er bekeurd.
Bij snelheidsovertredingen van 50 km/u en meer wordt ook in de eerste week echter niet gewaarschuwd. Dan kan de overtreder erop rekenen dat zijn of haar rijbewijs meteen wordt ingevorderd.

Startende ondernemer Anita Haverkamp wint huisstijl

Anita Haverkamp uit Emmeloord heeft een eigen huisstijl gewonnen van de gemeente Noordoostpolder samen met Miracle Design. Zij is net begonnen met haar bedrijf ‘Ruim Tijd’ als professional organizer. Miracle Design gaat voor Ruim Tijd een logo maken met een aanzet voor het vervolg van een huisstijl. Op deze manier kan Anita zich goed presenteren als professional met visitekaartjes, briefpapier, folders en andere zaken. De gemeente en Miracle Design feliciteren Anita Haverkamp van harte met haar nieuwe onderneming en wensen haar veel succes!

Professional organizers stellen orde op zaken in onoverzichtelijke situaties. De kern van hun werk is helpen structuur aan te brengen, orde scheppen, gestructureerd denken en werken, ruimte en middelen effectiever gebruiken, in huis, in de agenda of -breder- in denken en doen.
Tijdens de Startersdag van de Kamer van Koophandel van afgelopen zaterdag 3 november was de gemeente Noordoostpolder aanwezig met een stand. Deelnemers konden een actiekaart invullen, zodat de gemeente informatie ontvangt over starters en zo maakten zij kans op een huisstijl.

Bouwrijp maken volgende fase Emmelhage: Boswonen

Binnenkort wordt gestart met het bouwrijp maken van de tweede fase van de nieuwe woonwijk Emmelhage in Emmeloord, het Boswonen. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden begin december 2007 van start gaan. Naast het bouwrijp maken wordt een begin gemaakt met de aanleg van de noordelijke rondweg Emmelhage. De planning is erop gericht om eind oktober 2008 de werkzaamheden op te leveren. Er zijn nog zes particuliere kavels vrij van de 115 in fase 1b. Op 109 kavels ligt een optie.

De rondweg om Emmelhage sluit aan met een nieuw aan te leggen rotonde op de Banterweg. De weg dient als ontsluiting van het noordelijk gebied van het Boswonen.

Wonen
Emmelhage is een nieuwe woonwijk ten noorden van Emmeloord. De eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd. Tot 2019 wordt er gebouwd aan de nieuwe wijk Emmelhage. In deze periode worden circa 2300 woningen gebouwd. De eerste 360 woningen komen in fase 1a, de fase waarvan de bouw al van start is gegaan en waar de eerste bewoners inmiddels ook wonen. Fase 1b, het volgende deel van het Boswonen, kent eenzelfde aantal woningen en wordt nu bouwrijp gemaakt (start december 2007). Nog zes particuliere kavels zijn er vrij in fase 1b.

Boswonen

De gemeente heeft per deelgebied in Emmelhage een aantal kavels voorbestemd voor particulieren die een eigen huis willen (laten) bouwen. Daarnaast zijn verschillende projectontwikkelaars actief in de wijk. Zij bouwen woningen die aan particulieren worden verkocht. Fase 1b heeft net als 1a als thema ´Boswonen´. Dit deel ligt noordelijk van fase 1a op korte afstand van het Emmelerbos en wordt verder gekenmerkt door een bomenrijk openbaar gebied. In deze fase wordt ook een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe noordelijke rondweg.

Exploitatieopzet bedrijventerrein De Munt II-2

Het bestemmingsplan "Bedrijvenpark De Munt II, fase 2 2005" is inmiddels onherroepelijk geworden. Met het vaststellen van een exploitatieopzet door de gemeenteraad, is het financiële kader voor de planuitvoering bekend. Het is de bedoeling dat de exploitatieopzet wordt vastgesteld in de raadsvergadering van 13 december 2007.

In de exploitatieopzet wordt in financiële zin opgenomen wat al is besloten en uitgevoerd en wat er in de toekomst te verwachten is. Zo vallen ook de aangelegde rondweg en de nieuwe rotonde in de Kuinderweg binnen de grondexploitatie.
Onderdeel van de exploitatie zijn de vast te stellen minimumprijzen voor de diverse kavels. De prijs voor de nog uit te geven grond is, afhankelijk van de ligging, € 56,--
per m2 (exclusief BTW) of € 73,50 per m2 (exclusief BTW).

Vooruitlopend op de vaststelling van de exploitatieopzet, stelt het college krediet beschikbaar voor werkzaamheden om een gedeelte van het terrein bouwrijp te maken. In totaal gaat dit om een krediet van € 651.000,--.

Inzameling papier en karton ook in Het Waterland

In september 2007 is besloten dat inwoners van Emmelhage en De Erven hun oud papier en karton per 1 januari 2008 in een speciale minicontainer gaan verzamelen. Inmiddels heeft het college besloten bij deze nieuwe inzamelmethode ook Het Waterland (50 woningen) te betrekken. Dit naar aanleiding van een verzoek uit de wijk. De containers worden huis aan huis opgehaald door een professionele inzamelaar.

Het apart inzamelen van oud papier en karton is gunstig voor zowel de gemeente, inwoners als het milieu. Uit de sorteerproeven die om het jaar worden gehouden blijkt dat binnen de gemeente nog veel oud papier en karton in het restafval aanwezig is. In die zin voldoet de gemeente niet aan de landelijke streefcijfers.
Daarom is nagegaan welke mogelijkheden er zijn om de inzameling van oud papier en karton verder te optimaliseren.

Landelijk blijkt dat inzameling van oud papier en karton met minicontainers door een professionele inzamelaar goede resultaten oplevert. Deze inzamelmethode geldt per 1 januari 2008 voor het hele gebied aan de noordkant van Emmeloord. De bewoners van de betreffende wijken zullen eind 2007 per woning met een folder worden geïnformeerd. Ook wordt de nieuwe inzameling op de inzamelkalender van de betreffende wijken opgenomen.

Herstel zeventien voormalige vennen in Kuinderbos

Gemeente Noordoostpolder verleent Staatsbosbeheer een vergunning voor het aanleggen van zeventien vennen in het Kuinderbos.

Het herstellen van de vennen is onderdeel van het project "Waternetwerken in de Oostrand". Doel is onder andere om door het creëren van waterpartijen kwelwater langer vast te houden. Verschillende soorten flora en fauna, zoals zeezuring en diverse libellen, krijgen hierdoor een nieuwe kans.

De werkzaamheden bestaan uit het afgraven van oude, uitgedroogde lagen veen, het dempen van drie kavelsloten en het verontdiepen van een afvoersloot.Het project duurt in totaal tien jaar.

Inspectie riool in De Zuidert

Op maandag 5 november 2007 starten de werkzaamheden aan het riool in de wijk De Zuidert in Emmeloord. De riolering wordt gereinigd en geïnspecteerd. De werkzaamheden duren in totaal drie weken. Deze worden uitgevoerd per straat. Er is weinig sprake van verkeershinder.

De bewoners krijgen enkele dagen voor hun straat aan de beurt is een brief. Hierin staat nadere uitleg over de werkzaamheden.

zaterdag 27 oktober 2007

Noordoostpolder aanwezig op Startersdag in Almere

Startende ondernemers maken kans op huisstijlpakket van Miracle Design

De gemeente Noordoostpolder is aanwezig op de landelijke Startersdag in Almere. De Kamer van Koophandel organiseert elk jaar een informatiemarkt voor startende ondernemers, deze Startersdag. Voor de regio Flevoland wordt deze dag gehouden in Almere (Topsportcentrum Omniworld). Hier is Noordoostpolder aanwezig met een stand (nummer 13). Bezoekers maken bij de stand van Noordoostpolder kans op een eigen huisstijl. De gemeente laat een bus rijden vanaf het busstation in Emmeloord om 9 uur en om 11 uur om belangstellende starters Almere heen en terug (12.30 uur en 15.30 uur) te brengen. Entree is gratis.

Startende ondernemers maken kans op een eigen huisstijl. Deze huisstijl wordt ontworpen door het designbureau Miracle Design uit Emmeloord. Belangstellenden kunnen een formulier invullen bij de stand van Noordoostpolder, waardoor zij kans maken op een huisstijl starterspakket met logo, visitekaartjes, briefpapier en enveloppen.

Gratis met de bus
Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk startende ondernemers naar de Startersdag komen in Almere rijdt er een bus van Emmeloord naar Almere en weer terug. Om 9 en 11 uur rijdt de bus vanaf het busstation in Emmeloord naar het Topsportcentrum Omniworld. Om 12.30 en 15.30 uur rijdt de bus terug. Starters kunnen gratis mee.

Rabo-Dragons

Actie Rabo-Dragons: startende ondernemers met een goed idee voor een nieuw product, bedrijf of dienst, hebben vaak geen geld om het idee tot uitvoering te brengen. Tijdens de Startersdag krijgen starters, pitchers, met een investeringsbehoefte tot €25.000,- de kans om hun droom zo goed mogelijk te presenteren aan een aantal Rabobank adviseurs, de Dragons. Lukt het de beginnende ondernemer de dragons ion 10 minuten te overtuigen, dan zal een positief financieringsadvies worden gegeven. Men moet zich wel via de site opgeven.

College: stap VVD voorbarig

Het college van Noordoostpolder heeft met enige verbazing gereageerd op de beslissing van de VVD om uit de coalitie te stappen. Het college liet tot nu toe, ondanks het geschade vertrouwen, de mogelijkheid open om verder te gaan met een geschikte VVD-wethouder. Het lag in de bedoeling van CDA en PvdA/Groen Links om alle fracties te raadplegen over de toekomst van het college. Deze gesprekken zijn nog niet afgerond, dus de stap van de VVD lijkt wat voorbarig.

De varianten voor de nabije toekomst zijn: verder als minderheidscollege of verder met een wethouder van één van de andere partijen in de raad. De geplande gesprekken worden de komende week gevoerd. De raad zal de uiteindelijke beslissing hierover moeten nemen.

College Noordoostpolder beraadt zich op toekomst

Tijdens een extra raadsvergadering, maandag 22 oktober, heeft wethouder Keur zijn functie neergelegd. Dit nadat een merendeel van de raad instemde met een motie van wantrouwen over zijn functioneren. Keur was wethouder economische zaken, project Emmeloord Centrum, recreatie en milieu.

Het college beraadt zich op de rest van de collegeperiode. Er is een aantal mogelijkheden: verder met een andere VVD-wethouder, verder met een wethouder van een andere partij uit de raad of verder als minderheidscollege. De VVD heeft zichzelf in een moeilijke positie gemanoeuvreerd met de motie van wantrouwen tegen het gehele college.


Het college spreekt op heel korte termijn met alle fractievoorzitters. Het college wil op korte termijn aangeven waar haar voorkeur naar uitgaat. De raad zal de uiteindelijke beslissing moeten nemen. Alles is erop gericht om het huidige collegeprogramma uit te voeren en geen vertraging op te lopen door de politieke spanningen van de laatste tijd.

APV aangepast: geen uitstallingen in Lange Nering West

Het college van B&W heeft een nadere regel op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld, waardoor het vanaf 1 november 2007 verboden is om uitstallingen in het winkelgebied Lange Nering West te plaatsen. De Lange Nering is totaal opgeknapt. Zo zijn het wandelgedeelte en
de luifels versmald. Daarom heeft het college ervoor gekozen om geen uitstallingen van de winkels in het winkelgebied toe te staan. Het winkelend publiek krijgt alle ruimte onder de luifels. Ook oogt Lange Nering West op deze manier opgeruimd. Dit alles op verzoek van de ondernemers en met hun medewerking
.

De gemeente verstaat onder uitstallingen: staande reclameborden, winkel- en koopwaar, tafels en verrijdbare stellages of enige andere uitstalling ten behoeve van de winkel. Het winkelgebied waarin de uitstallingen zonder ontheffing niet meer mogen staan, bestaat uit: de winkelstraat Lange Nering West, de bijbehorende stegen van de Lange Nering West, het Kettingplein en de Beursstraat.

APV aangepast: meer speelautomaten en meer plaatsen

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan te passen met betrekking tot de bepalingen over de speelautomatenhallen. Het voorstel is om de APV zo aan te passen dat het mogelijk is om een vergunning te verstrekken voor een speelautomatenhal
met een maximum van 120 speelautomaten, waarbij het totaal aantal spelersplaatsen niet hoger mag zijn dan 120.
Op dit moment kan men een vergunning krijgen voor 80 speelautomaten, waarvan maximaal 60 kansspelautomaten mogen zijn. Het maximaal aantal speelplaatsen is in de huidige APV niet vastgelegd.


In de nieuwe APV is vastgelegd dat er aan één speelautomatenhal een vergunning wordt verleend in de gemeente Noordoostpolder.

Aanvraag

Deze beslissing wordt genomen naar aanleiding van de vraag van het bedrijf Fair Play om te verhuizen van de Lange Nering (winkelstraat in Emmeloord) naar de vestiging onder de nieuw te bouwen bioscoop in Emmeloord aan de Beursstraat in het kader van het project Emmeloord Centrum.

woensdag 17 oktober 2007

Brandweermensen in het zonnetje

Vrijdag 19 oktober organiseert het brandweerkorps Noordoostpolder een feestelijke avond voor haar vrijwilligers en beroepskrachten. Twaalf mensen vieren een jubileum, negen mensen nemen afscheid. Bovendien worden er 41 diploma’s en 6 certificaten uitgereikt.

Om bij al deze gebeurtenissen stil te staan, is er een speciale brandweeravond in het gemeentehuis. Meest opvallende gast is een lid van het vrijwilligerskorps. Hij viert namelijk zijn 30-jarig jubileum bij brandweer Noordoostpolder.

Programma Blind Dates zaterdag 20 oktober

In juni nam de gemeente Noordoostpolder deel aan de Provada 2007, The Real Estate Meeting Point, in de Amsterdam RAI. Meer dan 75 contacten heeft het college hier opgedaan. Dat is veel voor het aanwezig zijn op een beurs.
Al deze contacten zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de actie ‘Blind Date’. Genodigden krijgen een bijzondere rondleiding door Noordoostpolder.
Het programma van zaterdag 20 oktober 2007 is klaar. U bent van harte welkom.

Programma 20 oktober
12.00 uur Aanvang Blind Date, vertrek met gezamenlijk vervoer vanaf Poldertoren
12.15 uur Ontvangst met lunch bij Op d’n Akker te Nagele
13.30 uur Bezoek voormalig eiland Schokland
15.00 uur Gezinsactiviteit op het Golfpark te Rutten
16.00 uur Beklimmen Poldertoren

17.00 uur Afsluiting

Bouwplan aan de Abelenlaan

Het college van B&W heeft ingestemd met het herontwikkelen van de Abelenlaan 2 in Emmeloord. Op deze voormalige locatie van de Basismarkt komt nieuwbouw van Mercatus Woondiensten. De begane grond wordt een activiteitencentrum, met daarboven 14 huurappartementen voor senioren.

Het gebouw krijgt aan de kant van de Lindelaan twee bouwlagen, aan de kant van de Goudenregenstraat en Abelenlaan drie. Op dit moment heeft de locatie volgens het bestemmingsplan nog de bestemming ‘winkels’. Om mee te werken aan de plannen van Mercatus zal een vrijstellingsprocedure moeten worden opgestart. Dit kan zodra de aanvraag voor de bouwvergunning wordt ingediend bij de gemeente.

Activiteitencentrum
InteraktContour is de organisatie die het activiteitencentrum zal gebruiken. De organisatie biedt dienstverlening aan mensen met een lichamelijke en/of zintuiglijke beperking en is specialist in de zorg en ondersteuning van mensen met een hersenletsel. In Emmeloord verzorgt InteraktContour ambulante (woon)begeleiding en exploiteert woonvorm De Obelisk, waar 24 uur per dag zorg en ondersteuning beschikbaar is. Voor dagbesteding kunnen de mensen terecht op het activiteitencentrum, nu nog gehuisvest in De Golfslag. Het activiteitencentrum wordt bezocht door mensen die door hun beperking niet meer in staat zijn om betaald werk te verrichten. Deelnemers ontdekken nieuwe mogelijkheden en ervaren hun leven weer als zinvol, na alles wat ze verloren hebben. Deelnemers en medewerkers van het activiteitencentrum zijn bijzonder verheugd dat ze straks hun intrek kunnen gaan nemen in het nieuwe gebouw aan de Abelenlaan, waar er veel meer mogelijk is.

Informatie

Tijdens de open dag van Mercatus op 27 oktober aanstaande is er voor belangstellenden de gelegenheid zich te laten informeren. De start van de bouw is medio 2008 gepland.

Noordoostpolder put als eerste gemeente uit financiering deregulering

Maandag 15 oktober ontving burgemeester Van Rappard als eerste een zogenaamd voucher van staatssecretaris Van Heemskerk. Met deze tegoedbon kan gemeente Noordoostpolder de gemaakte kosten voor het project deregulering vergoeden.

Voor de inhuur van externe ondersteuning bij het proces deregulering heeft het Ministerie van Financiën een stimuleringsregeling in het leven geroepen. Doordat de ontwikkeling van deze Regeling al vroeg bij de projectgroep bekend was en ze hierover contact had met de uitvoeringsorganisatie Senter Novem en de Kamer van Koophandel, hebben de Flevolandse gemeenten als eerste in Nederland de bij de Regeling behorende voucher aangevraagd. De voucher is goed voor 75% van de kosten voor de inhuur van externen. Daarnaast heeft de Kamer van Koophandel toegezegd de overige 25% van de kosten voor hun rekening te nemen. Uiteindelijk is de inhuur voor de gemeente dus gratis geweest.

De voucher is maandag uitgereikt aan burgemeester Van Rappard door staatssecretaris Frank van Heemskerk (Economische Zaken). Dit gebeurde op het ministerie in Den Haag. Van Heemskerk is samen met collega staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën verantwoordelijk voor de vermindering van regelgeving van de overheid.

Verordening over onderzoek naar collegebestuur klaar

College voert motie uit

Het college van burgemeester en wethouders heeft de verordening opgesteld waarin nadere regels zijn omschreven over het doen van onderzoek naar het bestuur. In vaktermen gaat het over een onderzoek, zoals bedoeld in artikel 155a lid 8 van de Gemeentewet. Het is een soort enquêterecht, zoals de Tweede Kamer dat ook heeft. De gemeenteraad heeft enkele keren de wens uitgesproken om ook over dit controle-instrument te beschikken.

Het onderzoeksrecht is het zwaarste controle-instrument dat de raad tot zijn beschikking heeft. Als de raad niet via andere wegen (mondeling en schriftelijk vragenrecht, interpellatie, rekenkamercommissie) informatie boven water kan krijgen, kan de raad besluiten een raadsonderzoek in te stellen.

Verordening

De verordening bevat regels over het instellen van vooronderzoek, samenstelling onderzoekscommissie, benoeming voorzitter, geheimhouding, enzovoorts. Het college heeft een modelverordening voor het doen van onderzoek door de raad als basis gebruikt voor de eigen verordening. Op drie punten is de basisverordening aangepast. Het college heeft de volgende punten toegevoegd: het doen van vooronderzoek, regels over geheimhouding en ondersteuning van de onderzoekers.

zondag 14 oktober 2007

43 Mensen op scootmobielcursus

Maandag 15 en dinsdag 16 oktober gaan 43 mensen op scootmobielcursus.
Ze krijgen deze cursus aangeboden door Veilig Verkeer Nederland en gemeente Noordoostpolder. Maandag komt de theorie aan bod, dinsdag is het tijd voor oefenen in de praktijk.


Enkele maanden geleden heeft de gemeente bij scootmobielgebruikers geïnformeerd of er belangstelling was voor een cursus scootmobielrijden. De 55 mensen die aangaven interesse te hebben, zijn nu uitgenodigd voor de tweedaagse cursus.

43 Mensen komen op maandag en dinsdag naar de Bosbadhal om zich te bekwamen in het rijden op hun scootmobiel. De cursus wordt gegeven door een oud-rijschoolhouder.

De cursus wordt landelijk aangeboden door Veilig Verkeer Nederland. De afdeling Noordoostpolder heeft bij de gemeente gevraagd of zij mogelijkheden zag om de cursus ook in Emmeloord te geven. De gemeente draagt bij aan de kosten en de organisatie. Veilig Verkeer Nederland zorgt voor het cursusmateriaal en de rest van de kosten.

woensdag 10 oktober 2007

Afsluiting Espelerlaan van 15 oktober tot 9 november

Van maandag 15 oktober tot vrijdag 9 november 2007 wordt de Espelerlaan in Emmeloord afgesloten voor het doorgaand autoverkeer. Er zijn werkzaamheden gepland op twee locaties aan de Espelerlaan. Maandag 15 oktober en dinsdag 16 oktober is daarnaast de inrit naar de parkeerplaats van Flevoboys afgesloten.

Begraafplaats
Van maandag 15 oktober tot maandag 29 oktober komt er een afsluiting ter hoogte van de begraafplaats in verband met de aanleg van een duiker. Deze duiker is noodzakelijk voor een goede afwatering van het bosgebied tussen de Espelerlaan en de Banterweg. Gedurende de afsluiting zijn ROC Friese Poort, de voetbalvelden, de bedrijven aan de Wilgenlaan en de begraafplaats via de Espelerlaan alleen vanuit het noorden bereikbaar. Het Emelwerda College is alleen vanuit het zuiden bereikbaar. De fietsers komend vanuit het noorden richting het centrum, worden via de parkeerplaats bij Flevoboys en via de Wilgenlaan omgeleid.

Zuidenveldpad
Van maandag 29 oktober tot vrijdag 9 november komt er een afsluiting in de Espelerlaan ter hoogte van het Zuidenveldpad. Hier wordt een nieuwe verkeersgeleider in de Espelerlaan aangelegd. Dit om de verkeersveiligheid voor overstekende fietsers te verbeteren. Tijdens deze periode zijn het ROC Friese Poort, het Emelwerda College, de voetbalvelden, de bedrijven aan de Wilgenlaan en de begraafplaats alleen vanuit het zuiden bereikbaar. De fietsers richting het centrum worden tijdelijk omgeleid over het voetpad.

Omleidingsroute
Het doorgaand verkeer vanaf de Espelerweg richting het centrum wordt omgeleid via de Banterweg/Boslaan. Het verkeer dat vanuit het centrum Emmeloord aan de noordkant wil verlaten wordt omgeleid via de Koningin Julianastraat en de Banterweg. Deze omleiding wordt via diverse borden op de Espelerweg en in het centrum van Emmeloord aangegeven. Het autoverkeer tussen De Erven en het centrum moet omrijden via de Banterweg of de Hannie Schaftweg.

Scholen en bedrijven
Aan de scholen en bedrijven die van deze route gebruik maken wordt gevraagd om hun personeel, klanten en leerlingen vooraf te informeren over de afsluitingen.
De werkzaamheden gaan gepaard met overlast. De gemeente zal zich inzetten om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Radiospots, vrachtwagens en Blind Date

Noordoostpolder opent een volgend offensief om nieuwe bedrijven te interesseren voor een vestiging binnen de gemeente. Vanaf vandaag zijn de radiocommercials, die eerder in juni te horen waren, te beluisteren op de regionale omroepen. Ook rijden er verschillende vrachtwagens door Nederland met reclame op de achterkant: ‘Marktplaats Groot geworden in Emmeloord. Wie volgt?’ Op donderdag 11 oktober vindt er weer een Blind Date plaats met vastgoedondernemers, met het thema ‘Een totaalbeeld van Noordoostpolder’.

De radiocommercials worden op negen verschillende regionale radiostations uitgezonden. De tekst refereert telkens aan bedrijven die voor gewenste groei een nieuwe locatie zoeken. Verschillende plaatselijke ondernemers verbinden hun naam aan deze commercial, zoals Marktplaats, Hakvoort Horeca en Kuiken Construction Equipment. Zij zijn aansprekende voorbeelden van ondernemers die binnen de grenzen van de polder uitermate succesvol zijn.

De radiocommercial klinkt als volgt:
Ondernemers van (een plaats), is groeien uw strategie?
U kunt succesvol doorgroeien in Emmeloord.
Net als (naam bedrijf in Emmeloord).
Alles weten? Bel met Willemien van Putten 0527-638639.
Want in Emmeloord bent u nooit uitgegroeid!

Rijdende billboards
De vrachtwagens vormen rijdende billboards die door de regio rondom Noordoostpolder te zien zullen zijn. Binnenkort zullen ook vrachtwagens van transporteurs uit de gemeente met een billboard gaan rijden. Zij gaan dat doen met hun eigen bedrijfsnaam. Door gebruik te maken van dezelfde slogan versterken beide acties elkaar.

Blind Dates

Op 11 oktober laten zeven ondernemers zich weer verrassen door en in Noordoostpolder. Zij hebben zich op de Provada ingeschreven voor een blind date om op verrassende en vernieuwende wijze kennis te kunnen maken met de mogelijkheden voor bedrijfsvoering binnen Noordoostpolder. Thema van aanstaande zaterdag is het totaalbeeld van Noordoostpolder. De blind date van 11 oktober is de vierde in een serie van vijf.

zondag 7 oktober 2007

Bouwen aan de nieuwste polder

Het college heeft in het voorjaar grote ambities voor Noordoostpolder gepresenteerd, naast het al bestaande collegeprogramma. De Noordoostpolder moet weer de nieuwste polder worden, een plek waar het goed werken, wonen en recreëren is. Het college wil veel geld investeren in het realiseren van de ambities. Zo is in de meerjarenbegroting te zien dat er een bedrag van € 5 miljoen uit de algemene reserve van de gemeente wordt gehaald om een aantal plannen te realiseren. Om de investeringen goed te kunnen beoordelen, is een risicoanalyse gemaakt. Overwegingen vanuit diverse invalshoeken leiden tot een afgewogen begroting voor 2008 en de jaren erna, waarin de ambities concreet worden gemaakt in tijd en geld. Wethouder Financiën Twan van Meijel presenteerde vrijdag de cijfers.

De verschillende raadscommissie bespreken de financiële stukken in oktober. De gemeenteraad spreekt op 8 november over de najaarsrapportage en begroting.

Ambitie
Het veilig wonen, werken en recreëren vraagt om goede wegen. Het afgelopen voorjaar stemde de gemeenteraad al in met intensivering van het wegenonderhoud. In de begroting is nog eens €250.000,- extra vrijgemaakt om de achterstand in het onderhoud van de openbare ruimte weg te werken.
Verder is er geld vrijgemaakt voor capaciteitsuitbreiding van het gemeentelijk apparaat. Dit is noodzakelijk om de doelstellingen van de gemeente te halen. Om omvangrijke projecten als Seniorenstad, de Sportboulevard, Gebiedsgericht Werken en marketing goed te regisseren, is uitbreiding van het aantal mensen nodig. Als het aan het college ligt wordt de organisatie hier de komende maanden op aangepast, zodat de plannen daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden.

Investeren in mensen
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) krijgt steeds meer vorm. In december wordt het Wmo-beleidsplan voorgelegd aan de raad. Uit het beleidsplan volgt een groot aantal projecten, die in 2008 zullen starten. Voor alle prestatievelden van de
Wmo geldt dat extra zorg wordt besteed aan participatie: samen met de betrokken mensen de beste oplossingen zoeken. De gemeente wordt steeds directer geconfronteerd met kwetsbare groepen in de samenleving (onder andere dak- en thuislozen), ook omdat de gemeente steeds meer taken krijgt op sociale gebieden. Dit vraagt om een sluitend beleid, met name voor de zorg en minima. Te denken valt aan de uitvoering van de nieuwe Wet Sociale Werkvoorziening. Deze wet gaat waarschijnlijk in op 1 januari 2008 en heeft tot doel mensen met een arbeidshandicap vaker aangepast werk te bieden bij een gewone werkgever. Nieuw is dat de gemeente de regie heeft. Ook is er extra aandacht voor schuldhulpverlening.

Huishoudboekje gemeente
In totaal gaat in de gemeente in 2008 € 91 miljoen om. De inkomsten bestaan uit de algemene uitkering van het rijk (uitgaande van onder andere het aantal inwoners en oppervlakte van de gemeente), specifieke rijksuitkeringen, gemeentelijke heffingen en overige baten. De uitgaven van de gemeente zijn zeer divers. De grootste posten komen ieder jaar terug, en bestaan bijvoorbeeld uit onderhoud van wegen, gebouwen, groen, subsidies aan instellingen, wonen en ruimtelijke ontwikkeling, sociale zekerheid, onderwijs en educatie, welzijn en sport.

Noordoostpolder staat bekend als een gemeente die voorzichtig haar begroting opstelt en toeziet op begrotingsoverschrijdingen. Daarom is er aan het eind van een jaar eerder sprake van een overschot dan van een tekort. De activiteiten en bijbehorende uitgaven voor 2007 verlopen volgens planning. Naar verwachting zal ook voor het jaar 2007 sprake zijn van een overschot. Deze meevaller wordt teruggestort in het Reserve Beleidsplan van de gemeente (voor nieuw beleid in de toekomst).


In de begroting van 2008 gaat de gemeente uit van een bevolking van 46.000 inwoners. Uiteraard streeft het college (tegen de landelijke trend in) naar een hogere bevolkingsgroei door extra inzet om nieuwe inwoners én werkgelegenheid aan te trekken. Maar in de begroting rekent men zich niet rijk. Nieuw onderdeel van de najaarsrapportage is de risico-inventarisatie. De risico-inventarisatie maakt inzichtelijk waar risico’s aanwezig zijn bij de verschillende activiteiten op bijvoorbeeld bestuurlijk, organisatie, technisch of financieel niveau. Hierin worden van de meest omvangrijke projecten, zoals Corridor, Emmeloord-Centrum en de Sportboulevard de risico’s in beeld gebracht en afgewogen. In sommige gevallen leidt dat tot heroverweging van projecten, met name in tijd. Zo is ervoor gekozen om eerst een kleiner deel van de Corridor (het beoogde recreatiegebied en de Burchten tussen Emmeloord en Kuinderbos) te ontwikkelen.

Woonlasten

Onlangs stelde het college, conform de door de raad vastgestelde begrotingsuitgangspunten, de wijzigingsvoorstellen voor de belastingverordeningen voor 2008. Hieruit blijkt dat de gemiddelde woonlasten slechts licht stijgen. De afvalstoffenheffing werd vorig jaar al met €10,- verlaagd. Het gemeentelijk afvalstoffenbeleid begint haar vruchten af te werpen. Als gevolg daarvan kan de afvalstoffenheffing dit jaar met 2,8% extra worden verlaagd. De rioolrechten en hondenbelasting stijgen wel met de inflatie: 2%. Naar verwachting geldt hetzelfde voor de OZB. Deze wordt in december definitief vastgesteld.

Publieksbalies gemeentehuis tijdelijk naar Brandweerkazerne

Eind deze maand start de verbouwing van het gemeentehuis aan het Harmen Visserplein in Emmeloord. De hal, balies, wachtruimte en kantine worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Om de burgers toch goed van dienst te zijn tijdens de verbouwing, verhuizen de publiekbalies van burgerzaken, Wmo en sociale zaken tijdelijk naar de brandweerkazerne aan de Industrieweg in Emmeloord.

Vanwege de tijdelijke verhuizing zijn de publieksbalies voor burgerzaken, Wmo en sociale zaken gesloten op maandag 22 oktober. Het onderkomen bij de brandweer is niet zo ruim als de hal in het gemeentehuis. In ieder geval kunnen mensen er wel goed en zonder geluidsoverlast geholpen worden. Andere bezoekers van het gemeentehuis zullen wel wat overlast ondervinden van de verbouwing. Naar verwachting kan iedereen vanaf half april weer terecht in het gemeentehuis voor hun reisdocument, rijbewijs, hulpmiddelen, huishoudelijke voorzieningen, invalidenparkeerkaart enzovoorts.


Modern
Sinds 1986 bestaat de hal van het gemeentehuis in haar huidige vorm. Na de verbouwing zal de hal niet alleen moderner ogen, ook om te werken voldoet de hal weer aan de eisen van deze tijd. Er is bijvoorbeeld aandacht voor de hoogte van de balies, de privacy van de bezoekers en de veiligheid van de medewerkers. Voor alle handelingen kan de bezoeker van het gemeentehuis straks bij dezelfde balie terecht. Door het uitgeven van bonnetjes bij de receptie weten de mensen achter de balie voor welke dienst of product iemand komt. Bij drukte kunnen extra balies worden ingezet. Dit vereist ook technische aanpassingen, minder zichtbaar maar zeer belangrijk.


Verbouwing in fasen
De verbouwplannen zijn er al lang, ook het budget is al in 2006 beschikbaar gesteld door de raad. De afgelopen maanden is gewerkt aan het definitief ontwerp en een plan voor de verbouwing. Het college heeft gekozen voor een verbouwing in fasen. Van eind oktober tot half april worden de balies en de wachtruimte ingrijpend verbouwd. De keuken en de gang bij de raadzaal worden na april 2008 aangepakt. Naar verwachting is in juni 2008 de complete verbouwing afgerond.


Bouwen & wonen en belastingen
De loketten voor bouwen & wonen en belastingen zaken blijven tijdens de verbouwing in het gemeentehuis. Dit omdat er anders teveel dossiers verhuisd moeten worden naar de brandweerkazerne. Tijdens de verbouwing worden deze loketten verplaatst naar een andere gang. De route wordt vanaf de hoofdingang duidelijk aangegeven.

Onderzoek naar tevredenheid WWB-klanten

Een deel van de mensen die bijstand ontvangen van de gemeente Noordoostpolder, krijgen deze week een vragenlijst in de brievenbus.
De gemeente onderzoekt de tevredenheid van de mensen die gebruik maken van de Wet Werk en Bijstand.


De vragenlijst wordt verstuurd naar een steekproef van 375 mensen uit het bestand. De vragen gaan over allerlei aspecten van dienstverlening: de wachttijden, bereikbaarheid, de manier waarop de medewerkers klanten te woord staan enzovoorts. Omdat het onderzoek bij verschillende gemeenten wordt uitgevoerd, kan Noordoostpolder met de resultaten ook zien hoe ze het doet ten opzichte van andere gemeenten.

Tot half oktober kunnen de mensen de vragenlijst terug sturen. De uitslag van het onderzoek wordt in december of januari verwacht.

Impulsen voor landelijk gebied 2008

Gemeente Noordoostpolder heeft zes ideeën ingediend voor het provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (p-MJP). Ieder jaar stelt de provincie een jaarprogramma vast. Gemeente Noordoostpolder stelt zelf ook jaarlijks € 300.000,-- beschikbaar.

Gemeente Noordoostpolder wil graag dat er vanuit het programma geld beschikbaar wordt gesteld voor het ontwikkelen van een Multifunctioneel Centrum in Tollebeek, het ontwikkelen en herstellen van beplanting langs de Weg van Ongenade en de Zuidermeerweg, een recreatief fietspad bij De Terp (recreatiegebied Corridor), een gebied voor dagrecreatie, ook bij De Terp, het bouwen van een prehistorische landbouwschuur op Schokland en het aanleggen van 120 hectare zogenaamd klimaatbos in de Corridor.

De bedoeling van het programma is te komen tot ontwikkeling van het landelijk gebied vanuit natuur, landschap, recreatie, water en leefbaarheid. Alle zes ideeën bieden een bijdrage aan deze doelstelling. De provincie stelt het jaarprogramma voor 2008 medio december 2007 vast. De projecten moeten voor eind 2009 zijn uitgevoerd.

Op de Kuierlatten

De gemeente werkt samen met Landschapsbeheer Flevoland aan de uitbreiding van het aantal kuierlatroutes. Er komt een vereniging “Op de kuierlatten” die de nieuwe initiatieven moet gaat toetsen. Om wildgroei en aantasting van de kuierlatformule te voorkomen, is voor de vereniging een toetsingskader uitgewerkt. De gemeente heeft voor dit project een budget van € 61.000,-- beschikbaar.

Gemeente garant voor nieuwe kas Concern voor Werk

Het kassencomplex van het Concern voor Werk aan de Transportweg is dringend toe aan vervanging. Om nieuwbouw mogelijk te maken moet 9 miljoen geïnvesteerd worden. De gemeenten die deelnemen aan het Concern voor Werk (Lelystad, Zeewolde, Urk en Noordoostpolder) is gevraagd garant te staan voor een deel van de lening. Het college van Noordoostpolder is hiermee akkoord.

Het nieuwe kassencomplex biedt aangepaste, ruimere werkomstandigheden voor mensen die in een beschermde omgeving moeten werken, of werkervaring moeten opdoen. De nieuwe kas biedt werk aan 143 fte. De nieuwe kas verbetert de kwaliteit van het eindproduct en vraagt minder energie, waardoor een betere exploitatie mogelijk is.
De nieuwe kas moet op 1 augustus 2008 klaar zijn.

Kassengebied Ens beter bereikbaar door weg

De gemeente Noordoostpolder gaat een weg aanleggen tussen de Kamperweg en de Enserweg om de glastuinbouw beter bereikbaar te maken voor nu en in de toekomst. Zo komt er geen vrachtverkeer meer door Ens. Het college van B&W vraagt de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen van
€ 987.000,--. Het is een project waarvoor Europese subsidie wordt aangevraagd. Een deel van de kosten wordt hiermee gefinancierd. Voorwaarde bij de subsidie is dat de weg medio 2008 klaar moet zijn. Hierover vindt overleg plaats met de provincie Flevoland.


Om de verkeersknelpunten het hoofd te kunnen bieden in Ens, is op korte termijn een verbetering van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid noodzakelijk. Omdat er nog geen concreet zicht is op de omlegging van de N50 (waarschijnlijk 2012), is het noodzakelijk hierop vooruitlopend de ontsluiting van het tuinbouwgebied sterk te verbeteren door middel van de aanleg van een nieuwe zuidelijke ontsluitingsweg naar de Kamperweg. Hiervoor vraagt het college van B&W nu de gemeenteraad om krediet beschikbaar te stellen. Vraagpunt blijft wanneer de nieuwe weg aangesloten kan worden op de Kamperweg. De gemeente is hierover in overleg met Rijkswaterstaat.

Historie

Sinds 1946 heeft Ens zich ontwikkeld tot een dorp met momenteel circa 3.000 inwoners. Aan de noordzijde van het dorp ligt een bedrijventerrein, terwijl aan de zuidzijde een tuinbouwgebied is gesitueerd. Het gebied tussen de N50 en de Drietorensweg dat de bestemming glastuinbouw heeft, omvat circa 160 hectare. Circa 35 hectare hiervan is momenteel in gebruik met (staand) glas. In het tuinbouwgebied willen verschillende ondernemers hun bedrijf uitbreiden en hebben daarvoor al concrete plannen. Zij kampen daarbij met verschillende problemen zoals de energievoorziening en de opslag van water, maar ook ten aanzien van de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid. Daar komt bij dat de ontsluiting van zowel het bedrijventerrein als het tuinbouwgebied vooral plaatsvindt via de bebouwde kom van Ens (Baan), waardoor er ook hier problemen zijn op het gebied van bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid.

Visie op herstructurering aangepakt met de dorpen

Het Oversticht heeft een Belvedère projectsubsidie bij het Stimuleringsfonds aangevraagd om een visie op herstructurering in Noordoostpolder maken. Deze visie wordt met verschillende partners, waaronder de gemeente, opgesteld. Om deze subsidie te krijgen is cofinanciering van onder andere de gemeente nodig. Het college heeft daarom besloten de raad voor te stellen € 45.000,-- beschikbaar te stellen. De raad zal hier, naar verwachting 8 november, een besluit over nemen.

Deze visie wordt opgesteld samen met de inwoners en dorpsbelangen van de dorpen.

Visie

In de kernen in Noordoostpolder staan veel dezelfde types woningen en dit zijn vaak huurwoningen. De woningen zijn na de oorlog gebouwd en voldoen vaak niet meer aan de eisen van nu. Het risico is dat deze woningen in de toekomst leeg komen te staan. Dit is niet goed voor de leefbaarheid van het centrum. Er zal dus iets met die woningen moeten gebeuren. Om dan het unieke karakter van de kernen en Noordoostpolder te bewaren, wordt er nu een visie op herstructurering opgesteld.

Jonge gemeenteraadsleden steunen VN-ontwikkelingsdoelen

Op maandag 1 oktober jl. hebben jonge raadsleden van de 40 Nederlandse “Millennium Gemeenten” een verklaring aangeboden aan Anna Tibaijuka, directeur van VN-HABITAT (de VN-organisatie die werkt aan een betere leefomgeving voor mensen in arme landen). Een van hen was raadslid Gertjan Veldkamp van gemeente Noordoostpolder.

Ook Noordoostpolder heeft zich enige tijd geleden aangesloten bij de Millennium Gemeente campagne van de VNG. Het zijn van Millennium Gemeente houdt in dat een gemeente zich binnen haar mogelijkheden inzet voor het behalen van de acht Millenniumdoelen van de VN. Deze ontwikkelingsdoelen zijn bovenal gericht op vermindering van extreme armoede in de wereld. Het aanbieden van de verklaring vond plaats tijdens een conferentie die in het teken stond van Wereldhabitatdag.


Naast mevrouw Tibaijuka waren hierbij onder andere aanwezig de ministers Koenders en Vogelaar, oud-minister Pronk, burgemeester Deetman en de Zuid-Afrikaanse minister Sisulu. Naast de verklaring overhandigden de raadsleden Tibaijuka een “tijdscapsule”. Deze tijdscapsule bevatte de persoonlijke visies van de raadsleden over de stand van zaken betreffende de Millenniumdoelen in 2015, het jaar waarin de doelen behaald zouden moeten zijn.

woensdag 26 september 2007

Bedrijfsleven en gemeente werken samen aan werk

Iedereen moet mee kunnen doen

Gemeente Noordoostpolder zoekt samenwerking met het bedrijfsleven op het gebied van werken aan werk voor mensen met een zogenaamde arbeidshandicap. Daarmee loopt de gemeente vooruit op de nieuwe Wet Sociale Werkvoorziening. Deze wet gaat waarschijnlijk in op 1 januari 2008 en heeft tot doel mensen met een arbeidshandicap vaker aangepast werk te bieden bij een gewone werkgever. Nieuw is dat de gemeente de regie heeft en ook de financiële middelen hiervoor krijgt. Daarom heeft het college een visie vastgesteld over hoe om te gaan met deze nieuwe wet. Samen met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Werk en Bijstand (WWB) vormt deze wet een belangrijke basis, waardoor iedereen mee kan doen in de samenleving. En dat is belangrijk.

De gemeente helpt bij het bevorderen en in stand houden van de werkgelegenheid voor inwoners van Noordoostpolder met lichamelijke, verstandelijke of psychische beperkingen waarvoor ondersteuning nodig is. Deze werkgelegenheid wordt gerealiseerd binnen het bedrijfsleven, via detachering met begeleiding of op een ‘beschutte’ werkplek. Detacheringen en beschutte werkplekken worden geregeld via Concern voor Werk. De visie wordt verder uitgewerkt samen met de gemeenten Urk, Lelystad en Zeewolde. Met deze gemeenten werkt Noordoostpolder nu ook al samen als het gaat over werk voor mensen met een arbeidshandicap.

Hulp voor mensen in de bijstandNiet iedereen die aangewezen is tot het doen van aangepaste arbeid, kan direct aan de slag. Er is een wachtlijst. Om mensen met een bijstanduitkering sneller te kunnen helpen is de reïntegratieverordening van de WWB aangepast. Iedereen die wil, kan alvast aan de slag bij Concern voor Werk en hoeft niet meer te wachten tot hij of zij aan de beurt is.

Gewijzigd programma Blind Dates water en recreatie

In juni nam de gemeente Noordoostpolder deel aan de Provada 2007, The Real Estate Meeting Point, in de Amsterdam RAI. Meer dan 75 contacten heeft het college hier opgedaan. Dat is veel voor het aanwezig zijn op een beurs.
Al deze contacten zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de actie ‘Blind Date’. Genodigden krijgen een bijzondere rondleiding door Noordoostpolder.
Het programma van zaterdag 29 september 2007 is gewijzigd. Hieronder staat het nieuwe programma. U bent van harte welkom.

Programma 29 september Corridor
Programma Corridor en Water
12.30 Gezamenlijk ontvangst in serre golfbaan (Casteleynsweg in Emmeloord)
13.00 Opening door wethouder Willy Schutte
13.15 Start bezoek Corridor
14.00 Vertrek naar Stal Kuinderbos
14.15 Start rondrit menners
14.45 Pauze
15.00 Vervolg rondrit
15.30 Vertrek naar Geomatica Park
15.45 Presentatie over het Geomatica Park door de heer H. Wensink16.30 Afsluiting in het Geomatica Park

Bijna €20.000 voor onderhoud Rijksmonumenten in gemeente

Gemeente Noordoostpolder trekt een bedrag van €18.375,- uit voor het onderhoud van vier Rijksmonumenten in Noordoostpolder. Hierbij gaat het om panden aan de Koningin Julianastraat in Emmeloord (vroegere middenstandswoningen), een boerderij aan de Zwartemeerweg in Kraggenburg en een boerderij aan de Espelerweg in Emmeloord.

Op grond van de subsidieverordening ‘restauratie en onderhoud van monumenten 1996’ kan het college van B&W subsidie verlenen voor restauratie en onderhoud van monumenten. De aanvrager krijgt 30% van de begrote kosten gesubsidieerd. Hiermee wil de gemeente een bijdrage leveren aan het behoud van historisch erfgoed in de Noordoostpolder.

Elf aanvragen voor burgemeestersverklaring Generaal Pardon

Vreemdelingen die in Noordoostpolder wonen, vóór 1 april 2001 een asielverzoek hebben ingediend en niet direct traceerbaar zijn bij de IND (Integratie en Naturalisatie Dienst), kunnen tot 15 oktober nog een aanvraag indienen voor het Generaal Pardon. Zij kunnen dit doen bij VluchtelingenWerk Noordoostpolder. Tot nu toe hebben elf mensen zich gemeld.

De gemeente heeft er voor gekozen de uitvoering te laten voorbereiden door VluchtelingenWerk Noordoostpolder. Mensen die aannemelijk hebben gemaakt dat ze in 2006 ononderbroken in Nederland verbleven, kunnen door de gemeente bij de IND worden aangemeld voor een Burgemeestersverklaring. VluchtelingenWerk doet dan de eerste toets van de bewijzen die door de aanvrager zijn ingediend. Uiteindelijk is het aan de burgemeester om te besluiten of de aanvraag voldoende is voor een verklaring aan de IND. De burgemeester geeft alleen die personen door aan de IND, die aannemelijk hebben gemaakt dat zij heel 2006 in Nederland verbleven.

In Noordoostpolder maakten al zes mensen ‘automatisch’ deel uit van het Generaal Pardon, omdat ze bekend waren bij de IND. Als de elf aanvragen voor een burgemeestersverklaring door de minister gehonoreerd worden en er geen nieuwe aanvragen meer binnenkomen, ligt het totaal aantal mensen dat een verblijfsvergunning kan krijgen op 17 personen in Noordoostpolder. Dat is minder dan verwacht.

Informatie
Voor algemene informatie kan men bellen naar 0900 1234561 (€ 0,10 per minuut).
Ook is informatie te vinden op de volgende websites:
www.pardonnu.nl, www.ind.nl en www.justitie.nl.

woensdag 19 september 2007

Wegwerkzaamheden rond brug (Verlengde) Gildenweg bedrijventerrein Nagelerweg/A6 te Emmeloord

Van 24 september tot midden oktober wordt een deel van de Verlengde Gildenweg en de Gildenweg voorzien van een nieuwe asfaltlaag. Dit is om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Het betreft het gedeelte ter plaatse van de brug over de Zuidervaart. Op de brug wordt een gedeelte van de asfaltlaag verwijderd. De aansluitende weggedeelten zijn aan vervanging toe. Deze worden met het aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag meegenomen.

Om de werkzaamheden te kunnen verrichten zal het genoemde gedeelte van de (Verlengde) Gildenweg in week 38 enkele dagen en in week 41 waarschijnlijk de hele week zijn afgesloten voor het verkeer.
De hinder die hierdoor ontstaat zal door verkeersomleidingen zoveel mogelijk worden beperkt. De afsluiting en omleiding worden ter plekke aangegeven met borden. Aanwonenden krijgen individueel bericht over hun bereikbaarheid.
De werkzaamheden zullen overlast geven. Gemeente, aannemer en medewerkers die het werk uitvoeren vragen hiervoor begrip van de weggebruikers.

Wandeling door Emmelhage

Op zaterdag 22 september 2007 tussen 10.00 uur en 14.00 uur organiseert de gemeente Noordoostpolder samen met projectontwikkelaars en woningcorporatie Mercatus een wandeling door de nieuwste woonwijk van Emmeloord: Emmelhage. Voor deze wandeling is iedereen - van toekomstige bewoners tot belangstellenden - van harte uitgenodigd.

De gemeente presenteert Emmelhage in een grote tent. De maquette is daar aanwezig en ook verschillend informatiemateriaal. Mensen melden zich bij de tent en krijgen daar een map met informatie, een gloednieuwe nieuwsbrief ‘Emmelhage Post’ en een plattegrond van de wijk. Natuurlijk kan er ook een kopje koffie of thee worden gedronken.
De ontwikkelaars staan op de eigen kavels met een tent en presenteren zich met hun aanbod aan woningen met informatiemateriaal. Tijdens de wandeling, of naderhand, kunnen mensen nog een broodje en een kop soep krijgen in de grote tent.

Inzameling papier en karton in Emmelhage en De Erven

Vanaf 1 januari 2008 kunnen inwoners van Emmelhage en De Erven hun oud papier en karton in een speciale minicontainer verzamelen. De containers worden huis aan huis opgehaald door een professionele inzamelaar.

Het apart inzamelen van oud papier en karton is gunstig voor zowel de gemeente, inwoners als het milieu. Uit de sorteerproeven die om het jaar worden gehouden blijkt dat binnen de gemeente nog veel oud papier en karton in het restafval aanwezig is. In die zin voldoet de gemeente niet aan de landelijke streefcijfers.
Daarom is nagegaan welke mogelijkheden er zijn om de inzameling van oud papier en karton verder te optimaliseren. Landelijk blijkt dat inzameling met minicontainers door een professionele inzamelaar goede resultaten oplevert. Het college van burgemeester en wethouders heeft dan ook besloten om deze methode vanaf 1 januari 2008 ook in Emmelhage en De Erven in te voeren. De bewoners van de betreffende wijken zullen eind 2007 per woning met een folder worden geïnformeerd. Ook wordt de nieuwe inzameling op de inzamelkalender van de betreffende wijken opgenomen.

Voordelen
Uit gegevens van andere gemeenten blijkt dat het inzamelen van oud papier met minicontainers meerdere voordelen heeft ten opzichte van de huidige wijze van inzameling, waarbij bewoners hun papier in dozen, bundels e.d. moeten bewaren en aanbieden. Het inzamelen met minicontainers blijkt goedkoper te zijn, gemakkelijker voor de bewoners, meer papier op te leveren van een betere kwaliteit en minder zwerfvuil op te leveren. Bovendien blijkt dat het inschakelen van een professionele inzamelaar efficiënter en daardoor goedkoper is. Daarnaast vinden deze gemeenten dat de continuïteit en veiligheid met een professionele inzamelaar beter gewaarborgd is.

Evaluatie
Om te beoordelen of deze uitkomsten ook op onze gemeente van toepassing zijn zal in de eerste helft van 2009 een evaluatie worden gehouden. Op dat moment heeft de nieuwe inzamelmethode één heel kalenderjaar gedraaid en zijn de inzamelresultaten cijfermatig goed te vergelijken met de voorafgaande jaren. De evaluatie zal bestaan uit:
-een cijfermatige toets van de ingezamelde hoeveelheden en kosten (aantal kilogram per aansluiting, kosten per aansluiting);
-een enquête onder de betrokken bewoners om hun meningen en ervaringen aan de verwachtingen te toetsen;
-een interview met de inzamelaar (Flevocollect) om diens ervaringen in beeld te brengen.

Verenigingen
De huidige inzamelaars van oud papier en karton in De Erven krijgen met ingang van 2008 tot nadere besluitvorming jaarlijks financiële compensatie voor hun gederfde inkomsten uit die wijk.
Voor de andere inzamelaars heeft de proef met de nieuwe inzamelmethode voorlopig nog geen consequenties. Pas bij een positieve evaluatie zal gekeken worden op welke manier er een verdere uitbreiding gegeven kan worden aan deze inzamelmethode.

Ruimte voor kinderopvang in Emmeloord

De Stichting Kinderopvang Noordoostpolder (SKN) wil zich gaan vestigen aan de Europalaan 40A in Emmeloord. Hiermee ontstaat er meer ruimte voor voor- en naschoolse opvang. Het is nu een kantorenpand en daarom hebben zij vrijstelling aangevraagd van het bestemmingsplan. In de woonwijk De Erven in Emmeloord heeft een particulier ook vrijstelling aangevraagd van het bestemmingsplan om aan huis kinderopvang te organiseren. Het college is in principe akkoord gegaan met beide aanvragen en legt de voorstellen de komende zes weken ter inzage, voordat zij een definitief besluit neemt.

SKN en het particuliere initiatief in Emmeloord bieden meer ruimte voor kinderopvang. Dit is hard nodig, want er is meer vraag dan aanbod. Vanaf 1 augustus 2007 zijn de scholen verantwoordelijk voor de voor- en naschoolse opvang in Nederland. Dit heeft een hoos van aanmeldingen opgeleverd bij de kinderopvangcentra in Nederland en dus ook bijvoorbeeld bij de SKN. Zo ontstaan er wachtlijsten (20.000 kinderen in heel Nederland wachten op een plekje).


De gemeente is blij met deze initiatieven.

Gemeente zet met verbouw Poldertoren in het licht

Het college van B&W heeft aangepaste raadsvoorstellen vastgesteld over de exploitatie van de Poldertoren en de Overtuinen. In het voorstel over de Poldertoren is op verzoek van de gemeenteraad alsnog het bedrag voor de verlichting van de Poldertoren meegenomen én zijn de bedragen nogmaals toegelicht. Daarnaast vraagt het college de raad tijd om met voorstellen te komen om de exploitatie van de Poldertoren op afstand te zetten. De gemeente heeft zeer recent overeenstemming bereikt over de aankoop van een perceel aan de Korte Achterzijde voor een doorsteek voor voetgangers. Daarom is ook het raadsvoorstel over de Overtuinen aangepast.

Op donderdag 20 september 2007 behandelt de raadscommissie deze twee aangepaste stukken en wordt het verlichtingsplan voor de toren gepresenteerd.

Poldertoren
Volgens planning gaat eind dit jaar de verbouw van de Poldertoren van start. Het college van B&W wil graag extra geld beschikbaar stellen om al tijdens de bouw de verlichting te realiseren. Daarom vraagt het college aan de raad een extra krediet beschikbaar te stellen van € 100.000. Dit betreft een voorfinanciering, dit geld zal via sponsoring terugverdiend moeten worden. Door de verlichting aan de buitenkant van de Poldertoren gelijktijdig met de verbouw te realiseren, vallen de kosten lager uit dan wanneer de verlichting achteraf wordt aangebracht. Daarnaast vraagt het college een krediet van ruim € 2,6 miljoen voor de verbouw van de Poldertoren. De investering van dit hoge bedrag in de verbouw van de Poldertoren brengt een aantal risico’s met zich mee. De gemeente gaat een aantal maatregelen nemen, waardoor de risico’s aanvaardbaar worden. Verder wil de gemeente onderzoeken of de exploitatie van de Poldertoren geheel of gedeeltelijk op afstand gezet kan worden.

De gemeente beschouwt de vernieuwde Poldertoren als een toegevoegde waarde voor de hele Noordoostpolder. Noordoostpolder is er trots op zo’n monumentaal gebouw binnen de gemeentegrens te hebben. Bovendien wordt, als de nieuwe verlichting gerealiseerd is, de toren een echte Landmark.

Balkon appartementengebouw toch deugdelijk

Maandag 17 september is tijdens een onderzoek aan één van de balkons van appartementencomplex Prestige gebleken dat het balkon toch voldoende wapening bevat. In augustus had de gemeente een onderzoek laten doen door middel van een ferroscan, naar aanleiding van klachten van een bewoner over haarscheurtjes in het beton. Uit die scan bleek er onvoldoende wapening te zijn.

Op basis van de resultaten van de ferroscan heeft de gemeente gelast dat alle vergelijkbare balkons in het appartementengebouw niet gebruikt mochten worden. De bewoners hebben de balkons van 3 augustus tot 15 augustus niet mogen gebruiken. De aannemer heeft tijdelijke ondersteuning geplaatst, waarna de bewoners het balkon weer mochten betreden.

Zichtbare wapening
De aannemer heeft een zogenaamd destructief onderzoek laten doen. Dat houdt in dat het balkon voor een deel opengebikt is. Ook de gemeente was bij dit onderzoek aanwezig. Nu is te zien dat de wapening er wel degelijk is, en ook voldoet aan dat wat in de bouwvergunning is aangegeven. Voor de gemeente is hiermee onomstotelijk vast komen te staan dat de balkons veilig zijn. De gemeente kan niet anders dan concluderen dat het röntgenologisch onderzoek niet betrouwbaar is.
Positieve conclusie is dat de balkons van appartementengebouw Prestige veilig zijn, en dat de ontsierende ondersteuning weggehaald kan worden.

donderdag 13 september 2007

Onderhoud Zwartemeerweg bij Kraggenburg

Van 17 september tot midden oktober wordt de Zwartemeerweg, van de Hertenweg tot de Kadoelerweg, voorzien van een nieuwe deklaag. Ook komt er aan weerszijden van de weg bermbeton, waardoor de bermen veiliger worden.

Om de werkzaamheden te kunnen verrichten zal het genoemde gedeelte van de Zwartemeerweg helemaal worden afgesloten voor verkeer. De hinder die hierdoor ontstaat zal door verkeersomleidingen zoveel mogelijk worden beperkt. De afsluiting en omleiding worden ter plekke aangegeven met borden. Aanwonenden krijgen individueel bericht over hun bereikbaarheid.
De werkzaamheden zullen overlast geven. Gemeente, aannemer en medewerkers die het werk uitvoeren vragen hiervoor begrip van de weggebruikers.

College adviseert ministerie Economische Zaken over Milieueffectrapportage kerncentrale

Het ministerie van Economische Zaken heeft de gemeente Noordoostpolder gevraagd haar te adviseren over een Milieueffectrapportage naar de plaats van een nieuwe kerncentrale. Het ministerie gaat uitzoeken in hoeverre de huidige vijf mogelijke locaties in Nederland voor een nieuwe kerncentrale moeten blijven bestaan. Het zou ook kunnen zijn dat er één of meer komen te vervallen. De gemeente reageert nu op de opzet van het milieuonderzoek. Het gaat nu niet om de wenselijkheid van een kerncentrale. Dat komt later aan de orde.

De Westelijke Noordoostpolder (Rotterdamse Hoek) is samen met Borsele, Eems, Maasvlakte en Moerdijk één van de potentiële locaties waar in Nederland geen ontwikkelingen mogen plaatsvinden, die de bouw van kerncentrales onmogelijk maken of ernstig belemmeren.

Reactie gemeente
De gemeente stemt in met de opzet van het milieuonderzoek. Wel heeft zij een aantal aanvullende opmerkingen. Zo ontbreekt de randvoorwaarde dat een eventuele calamiteit binnen een kerncentrale niet mag leiden tot een dijkdoorbraak of een vergroot risico daarop. De nieuwe Veiligheidsregio moet betrokken worden als het gaat om de rampenbestrijdingsplannen. Ook moet er meer aandacht zijn en blijven voor de cultuurhistorie en het landschap in Noordoostpolder. Da is niet alleen tijdens de bouw belangrijk, maar ook als de kerncentrale er staat.

Onderzoek
In de rapportage wordt onderscheid gemaakt tussen randvoorwaarden en criteria. De randvoorwaarden zijn eigenschappen waar een locatie aan moet voldoen en bij de criteria worden de gebieden beoordeeld en gewaardeerd aan de hand van een puntenschaal. In het milieuonderzoek moeten onder andere een veilige bedrijfsvoering en de invloed op volksgezondheid, natuur en landschap aan de orde komen.Het ministerie geeft aan dat het Kabinet op dit moment geen concrete plannen heeft om daadwerkelijk een kerncentrale te gaan bouwen. Er worden ook geen nieuwe locaties gezocht.

Voorlichtingsavond Bant-Zuidoost

Woensdagavond 26 september 2007 wordt in het Polderhuis in Bant een voorlichtingsavond georganiseerd over de nieuw te realiseren woonwijk in Bant-Zuidoost. De informatiebijeenkomst begint om 19.30 uur. De grondprijzen voor kavels worden binnenkort definitief vastgesteld door de gemeenteraad.

De grondprijzen zijn deze week door het college besproken. Grond voor woningen in een rijtje gaat waarschijnlijk €85,- per vierkante meter kosten, grond voor een twee-onder-één-kap €120,- en grond voor een vrijstaande woning €156,-. Alle bedragen zijn exclusief BTW.

Informatie voor belangstellenden
Tijdens de informatieavond in het Polderhuis worden de belangstellenden geïnformeerd over de particuliere bouw. Ze krijgen een toelichting op het bestemmingsplan en er wordt uitgelegd hoe de kaveluitgifte aan particulieren gaan plaatsvinden. Na de pauze presenteren de projectontwikkelaar en de architect het winnende woningbouwproject.Wethouder Van der Est is bij de informatiebijeenkomst aanwezig.

Massagesalon in Emmeloord

Een ondernemer wil op de Daalder in Emmeloord een erotische massagesalon beginnen. Hiermee krijgt de gemeente haar eerste officiële seksinrichting. De landelijke richtlijn is dat binnen iedere gemeente minimaal één locatie moet worden aangewezen voor een seksinrichting. In 2000 is door de gemeenteraad besloten dat er in Noordoostpolder maximaal één bedrijf in deze bedrijfstak mag komen.

Aanvullend heeft de raad destijds besloten dat een seksinrichting uitsluitend op een bedrijventerrein mag komen. Hiermee wordt eventuele overlast voor omwonenden voorkomen.

Het pand waar de ondernemer zich wil vestigen ligt op een geschikte locatie, vlakbij de Kuinderweg. Bezoekers hoeven dus niet het hele bedrijventerrein over te rijden. In de directe omgeving zijn geen woningen aanwezig. Om de vestiging op bedrijventerrein de Munt mogelijk te maken, is een vrijstelling van het bestemmingsplan nodig.

zondag 9 september 2007

Donderdagmarkt verschuift een stukje

Vanaf donderdag 13 september verschuift de weekmarkt een klein stukje richting De Deel. De Beursstraat kan namelijk vanaf midden september niet meer gebruikt worden. De gemeente start dan met werkzaamheden in deze straat. Dit is nodig voor de realisatie van de centrumplannen: de bouw van de bioscoop in 2008 en de herinrichting van de Beursstraat als centrumstraat. De meeste marktkooplieden blijven naar verhouding op dezelfde plek.

Aanpak Beursstraat
Rond 19 september starten de werkzaamheden in de Beursstraat. De aanpak van de Beursstraat gaat vooraf aan de bouw van de bioscoop en is onderdeel van het ontwikkelingsplan Emmeloord Centrum. De straat wordt gedeeltelijk opengebroken. Kabels en leidingen worden verlegd en de riolering wordt aangepast. De Beursstraat wordt fiets- en voetgangersgebied en er komt eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer vanaf het parkeerterrein De Deel naar de Lange Dreef. Eind dit jaar moeten deze werkzaamheden voltooid zijn. De projectontwikkelaar kan dan in januari meteen starten met de voorbereidingen voor de bouw van de nieuwe bioscoop naast ‘t Voorhuys. De inrichting van de Beursstraat vanaf de Koningin Julianastraat tot en met de Lange Nering is dan gereed. Het deel vanaf de Lange Nering tot de Lange Dreef is tijdelijk en blijft de komende jaren zo totdat de bebouwing van De Deel gereed is.


Nadere informatie over de aanpak van de Beursstraat en over het Centrumplan kunt u vinden op www.noordoostpolder.nl\Centrumplan.

donderdag 6 september 2007

Blind Dates over wonen, werken en water

In juni nam de gemeente Noordoostpolder deel aan de Provada 2007, The Real Estate Meeting Point, in de Amsterdam RAI. Meer dan75 contacten heeft het college hier opgedaan. Dat is veel voor het aanwezig zijn op een beurs.
Al deze contacten zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de actie ‘Blind Date’. Genodigden krijgen een bijzondere rondleiding door Noordoostpolder.
In de bijlage van dit persbericht kunt u het programma vinden. U bent van harte welkom.


Sommige mensen hebben gevraagd om toch nog eens met de wethouder te mogen vliegen. Vijf vastgoedondernemers maken zaterdag 8 september een rondvlucht boven Noordoostpolder. Wethouder Keur van Economische Zaken vliegt hen zelf. Daarnaast hebben zich ongeveer 15 ondernemers aangemeld voor een Blind Date in Noordoostpolder, verdeeld over de verschillende programma’s. Bijzonder hieraan is dat het allemaal vastgoedondernemers zijn, die de gemeente nog niet in het klantenbestand had staan. De gemeente is hier dan ook erg blij mee en zien uit om hen door Noordoostpolder te leiden op een verrassende manier.

PROGRAMMA Blind dates



8 september thema Vliegen
Programma
12.30 uur Ontvangst Lelystad airport
13.30 uur Vliegen met wethouder
15.30 uur Afsluiting restaurant Flantuas


15 september thema Seniorenstad en wonen
Programma
12.30 uur Ontvangst met lunch in restaurant Le Mirage
13.00 uur Presentatie gemeentehuis door wethouder Jaap van der Est
13.15 uur Presentatie seniorenstad door Alex Sievers
13.30 uur Startrondrit met oldtimer
15.00 uur Afsluiting in tent op Emmelhage; presentatie wonen en hapje/drankje


29 september thema Corridor
Programma
12.30 uur Ontvangst met lunch in serre golfbaan
13.00 uur Presentatie corridor door wethouder Willy Schutte
13.30 uur Vertrek menners route door corridor en Kuinderbos
14.45 uur Pauze met drankje in tent Kuinderbos
15.15 uur Vervolg route
16.00 uur Afsluiting in serre golfbaan met hapje/drankje


29 september thema Water
Programma
12.30 uur Ontvangst met lunch gemeentehuis
13.00 uur Presentatie door wethouder Twan van Meijel
13.30 uur Vertrek in oldtimerbus naar Geomatica via randmeer locatie
14.15 uur Vertrek boot Kadoelermeer (presentatie Andries Schreiner op boot)
15.15 uur Einde rondvaart, vertrek naar Geomatica
15.30 uur Aankomst Geomatica, presentatie Han Wensink
16.00 uur Afsluiting in Atrium van het Geomatica met hapje/drankje


6 oktober Algemeen
Programma
12.30 uur Ontvangst in gemeentehuis
13.00 uur Presentatie gemeente/uitleg rondrit door Dirk Klaver (K4 Architecten)
13.30 uur Start rondrit
14.30 uur Samenkomst Windtunnel, presentatie
15.30 uur Voortzetten route
16.30 uur Afsluiting bij Kuiken N.V.



20 oktober gezin, cultuur en doen
Gezin/doen
Programma
12.30 uur Ontvangst in gemeentehuis
13.00 uur Vertrek naar Nagele
13.30 uur Aankomst activiteit Op d'n Akker
14.30 uur Wisseling activiteiten
15.00 uur Start 2e activiteit Rutten golfpark
16.30 uur Gezamenlijke afsluiting in Poldertoren Emmeloord


Cultuur
Programma
12.30 uur Ontvangst in gemeentehuis
13.00 uur Presentatie Anneke Keur over Noordoostpolder
13.30 uur Start rondrit
15.00 uur Pauze op Schokland
16.00 uur Nagele
17.00 uur Gezamenlijke afsluiting in Poldertoren Emmeloord

Friese Pad afgesloten voor al het wegverkeer

Het Friese Pad is afgesloten voor al het wegverkeer, omdat de werkzaamheden aan de voormalige vuilstortplaats verkeersoverlast geven. Door bijvoorbeeld het storten van 1000 m3 zand per dag met grote en zware voertuigen is het niet verantwoord het overige verkeer hier langs te laten rijden. Er kunnen op deze manier gevaarlijke situaties ontstaan door glad wegdek en dat wil de gemeente voorkomen. De afsluiting duurt tot eind januari 2008. De gemeente vraagt hiervoor begrip.

Mensen kunnen omrijden via de Kuinderweg. De golfbaan is ook bereikbaar via de Kuinderweg. De omleidingsroute wordt met borden aangegeven.

De omwonenden aan de Casteleynsweg en de Burchtweg krijgen persoonlijk bericht.

woensdag 5 september 2007

Gemeente werkt aan beter klimaat

De gemeente Noordoostpolder heeft het eigen wagenpark doorgelicht op
milieuprestaties. Deze scan is uitgevoerd omdat de gemeente een duurzame bedrijfsvoering nastreeft en de status van Millenniumgemeente. Uit de scan komt naar voren dat de gemeente het wagenpark energiezuiniger kan maken. Er staan een aantal aanbevelingen in.


Het college van B&W wil de volgende aanbevelingen doorvoeren:

1. De gemeente gaat het verbruik (energielabel) extra laten meewegen bij de aanschaf van nieuwe voertuigen.
2. Nieuwe voertuigen moeten zijn voorzien van een roetfilter.
3. De gemeente gaat in ieder geval een auto vervangen door een hybride auto. Zodra er hybride bestelwagens op de markt zijn, zal bij vervanging van de huidige bestelwagens ook daar een hybride voertuigen overwogen worden.
4. De gemeente gaat deelnemen in het provinciaal project Rijden op Schone Brandstof. Dit project heeft als doel een multi-fuel tankstation (naast de gangbare brandstoffen ook aardgas, biobrandstoffen en mogelijk waterstof) in onze gemeente te realiseren.
5. 22 Medewerkers van de gemeente gaan een Rijstijltraining volgen. Dit vanwege de voorbeeldfunctie. Bovendien betekent het in de praktijk een bezuiniging op de brandstof.

De kosten van het doorvoeren van deze maatregelen blijven beperkt. Het volgen van de rijstijltrainingen zal vanwege de besparingen op de brandstof budgettair neutraal uitpakken. De meerkosten van vervanging van de dienstauto in 2008 door een hybride zullen wegvallen tegen de brandstofbesparing.

Aanpak wegen vergt tijd en geld

Wegenbeleidsplan opnieuw naar raad

Het college van B&W heeft het ‘Wegenbeleidsplan Noordoostpolder 2008-2011’ opnieuw vastgesteld. Eerder hield de gemeenteraad het plan aan, omdat er in hun ogen niet voldoende werd gedaan aan de onveiligheid van wegen. In het nieuwe voorstel is meer geld vrijgemaakt voor het versterken van de wegbermen. Bovendien is er een uitvoeringsplan gemaakt voor het wegwerken van onderhoud in de komende jaren.

Het wegenbeleidsplan geeft aan welke beleidskeuzes er zijn gemaakt voor het onderhoud aan gemeentelijke wegen, straten en pleinen. Met het goedkeuren van dit plan moet een nieuwe koers worden ingezet. Met de komst van het wegenbeleidsplan wordt het onderhoud aan wegen, pleinen en straten structureel aangepakt. Vanaf 2008 tot en met 2011 wordt elk jaar € 200.000 beschikbaar gesteld voor onderhoud wegen. Ook wordt er in deze periode extra geld beschikbaar gesteld voor de bermen langs de weg (in totaal
€ 900.000).

Oplopende budgetten
Het college wil structureel (dus ieder jaar terugkerend) geld investeren in het onderhoud van de wegen. In de komende vier jaar loopt het budget ieder jaar op met 2 ton. Verder wil het college de komende vier jaar € 2 miljoen besteden aan het overige onderhoud van onder andere openbare verlichting, wegbermen en wegduikers.

De gemeenteraad neemt hierover in november een besluit, zowel over het wegenbeleidsplan als het uitvoeringsplan voor onderhoud.

Opening insectenmuur

Op dinsdag 11 september 2007 wordt in het Emmelerbos een insectenmuur onthuld. De insectenmuur is gerealiseerd met medewerking van de IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie en het Emelwerda college.

De insectenmuur is gebouwd om meer van de insecten te kunnen genieten en te kunnen volgen hoe zij overwinteren en eieren leggen. De leerlingen van het Emelwerda college hebben de muur gebouwd in overleg met IVN. De gemeente heeft meebetaald aan het project.
De openingshandeling wordt gedaan door de leerlingen. Aansluitend is er een rondwandeling onder begeleiding van natuurgids van het IVN.
De insectenmuur staat in het Emmelerbos nabij het onderkomen van de Scouting
en de IVN (Sportlaan 46).

Kleine wijzigingen in grondbeleid gemeente

Gemeente Noordoostpolder heeft een grondbeleid, waarin bijvoorbeeld staat omschreven hoe wij omgaan met aan- en verkoop van grond. De huidige nota is in 2004 vastgesteld en onlangs geëvalueerd. In 2009 komt er een nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening. Om te zorgen dat de huidige nota nog mee kan gaan tot 2009, komt er een aantal aanpassingen. Daarnaast wordt de nota herzien op basis van de nieuwe regelgeving.

De aanpassingen op het huidig grondbeleid zijn vooral van boekhoudkundige aard. Daarnaast is er meer aandacht voor de rol die de gemeente heeft en kan hebben op het moment dat ontwikkelaars grondeigenaar zijn en zelfstandig projecten gaan ontwikkelen. Naast deze aanpassingen zal voor een aantal zaken specifiek beleid worden opgesteld. Het gaat hierbij onder andere beleid voor het verhalen van kosten voor bovenwijkse voorzieningen en anti-speculatiebeleid voor bouwkavels. Op 1 januari 2009 treedt de nieuwe wet op de Ruimtelijke Ordening in werking. Het grondbeleid van de gemeente moet op die wet aangepast worden.

De gemeenteraad bespreekt de evaluatie in oktober.

Archeologische kaart van Noordoostpolder

Gemeente Noordoostpolder heeft een archeologische kaart laten uitwerken van haar grondgebied. Op deze kaart is te zien waar in de Noordoostpolder archeologische waarden te verwachten zijn en in welke mate. Bij ruimtelijke plannen kan dan snel bekeken worden of er wel of geen onderzoek gedaan moet worden.

De archeologische beleidsadvieskaart is een detaillering van de Indicatieve Kaart voor Archeologische Waarden van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurhistorie en Monumentenzorg. Deze gedetailleerde kaart wordt het toetsingskader bij ruimtelijke plannen in Noordoostpolder. Nu moet er voor ruimtelijke plannen bijna altijd archeologisch onderzoek gedaan worden.

Kans
Op de kaart is aangegeven waar er wel en waar er geen archeologisch onderzoek gedaan moet worden. Als er geen archeologisch onderzoek gedaan hoeft te worden betekent dat niet dat er sowieso geen archeologische waarden in de grond zitten, maar de kans om deze (intact) aan te treffen is erg klein.

Subsidie

De Provincie Flevoland is voornemens een deel van deze kaart te subsidiëren, omdat zij het maken van beleid op het gebied van archeologie wil stimuleren. Het college heeft het voorstel aangeboden aan de gemeenteraad. Naar verwachting zal de gemeenteraad de kaart en het gebruik van de kaart als beleid vaststellen in oktober.

zaterdag 1 september 2007

Renovatie wijkpark Espelervaart van start

Woensdag 5 september start de aannemer met de werkzaamheden in wijkpark Espelervaart in Emmeloord West. Tijdens de werkzaamheden is het park gesloten. Als alles volgens planning loopt, kan het park in april 2008 weer open.

Er is gekozen voor sluiting van het park omdat de werkzaamheden overlast en gevaar kunnen opleveren voor de bezoekers. Bijkomend voordeel is dat de werkzaamheden sneller kunnen verlopen, omdat de aannemer geen rekening hoeft te houden met bezoekers.

De periode tot de kerstvakantie is nodig voor het grove werk: baggeren, de taluds afgraven en de bruggen aanleggen. Een klein deel van de bagger wordt afgevoerd via Het Zwin. Direct omwonenden worden hiervan op de hoogte gebracht. Over het algemeen zal het publiek weinig overlast hebben van de werkzaamheden, omdat de werkzaamheden kleinschalig en fasegewijs worden uitgevoerd. In de eerste maanden van 2008 worden de paden opnieuw aangelegd. Naar verwachting kan het park in april 2008 weer geopend worden.


Op
www.noordoostpolder.nl/actueel/werkinuitvoering is in het fotoboek te volgen hoe de werkzaamheden vorderen.

woensdag 29 augustus 2007

Rutten krijgt verkeersveiligheidsplan

Vereniging Dorpsbelang Rutten, de gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland werken samen om een verkeersveiligheidsplan voor de kern Rutten op te stellen. Dit gebeurt in samenspraak met bewoners en belanghebbenden. Doel van het plan is de knelpunten in het verkeer aan te pakken, om zo de verkeersveiligheid te verbeteren.

Alle inwoners van Rutten worden opgeroepen zelf aan te dragen waar ze een verkeersprobleem ervaren. Hier is een formuliertje voor gemaakt, dat mensen tot 10 september kunnen inleveren bij de gemeente Noordoostpolder. In september gaat een speciale werkgroep aan de slag met alle problemen die ingediend worden. Het formulier heeft al in de dorpskrant gestaan. Ook op de site
www.noordoostpolder.nl is het te vinden.

De werkgroep
Inwoners van Rutten kunnen zich ook opgeven voor de werkgroep. Gestreefd wordt naar een maximale grootte van 15 personen. De werkgroep komt twee keer bij elkaar om voornamelijk over de oplossingen in het verkeersveiligheidsplan te praten. Mensen kunnen zich opgeven bij de projectleider, Nico Molenaar.

Vorderingen
Belangstellenden kunnen op de hoogte blijven van het verkeersveiligheidsplan via de website van Rutten:
www.ruttennop.nl. Vanaf september worden op deze site de vorderingen van de werkgroep vanaf september bijgehouden.
Mensen die zich willen opgeven voor de werkgroep of vragen hebben, kunnen contact opnemen met Nico Molenaar, projectleider namens de provincie Flevoland,
nico@molenaar-advies.com, 06-416 58 323

Mevrouw Voost Lid in de Orde van Oranje Nassau

Vrijdag 31 augustus ontving mevrouw Voost-Bomers uit Kraggenburg een koninklijke onderscheiding. Zij is benoemd tot in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Voost kreeg de onderscheiding tijdens een receptie op oecumenische basisschool De Lichtwachter, in Kraggenburg.

Mevrouw Voost is al sinds 1972 onmisbaar voor de school. Zij maakt niet alleen de school schoon, maar verzorgt ook de plantjes, doet de schoolwas en houdt het schoolplein en
–tuin onkruidvrij. Dit alles op vrijwillige basis. Mevrouw Voost is inmiddels 76 jaar. Zij werkt 35 jaar 8 uur per week als vrijwilliger voor de basisschool, iedere woensdagmiddag en vrijdagmiddag. De Lichtwachter bespaart hiermee veel geld. Dat geld kan de school besteden aan materialen en lesmiddelen.


Precies op de dag dat mevrouw Voost 35 jaar vrijwilliger is op de school, organiseerde De Lichtwachter een verrassingsfeest voor haar. Loco-burgemeester Willy Schutte reikte de onderscheiding uit tijdens deze bijeenkomst, waarvoor ook alle kinderen en hun ouders waren uitgenodigd.

Nieuwe initiatieven voor recreatie

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze week ingestemd met drie nieuwe initiatieven: een loods waarin gevist kan worden op piranha’s, uitbreiding van golfpark Rutten en nieuwe horecafaciliteiten bij het ruitersportcentrum.

Het ruitersportcentrum aan de Sportlaan in Emmeloord wil graag uitbreiden. Volgens de plannen komt er een ‘western saloon’, een bruin café en een restaurant met bar-bistro. Ook komt er een de mogelijkheid om de manegehal te gebruiken als beurs- tentoonstellings- en concertruimte. In Emmeloord zijn nog niet veel mogelijkheden voor evenementen. Daarom ziet het college de uitbreiding als een welkome aanvulling. Om de nieuwe bestemming mogelijk te maken is het college van plan het ruitersportcentrum een vrijstelling te verlenen op het bestemmingsplan Emmelerbos. Deze aanvraag komt zes weken ter inzage te liggen.

Golf
Golfpark Rutten wordt goed bezocht. Om individuele golfers de ruimte te geven toch te spelen als de baan bezet is door groepen, wil de ondernemer een extra 9 holes baan aanleggen, achter de huidige baan. Het college geeft hiervoor toestemming, als de baan op dezelfde manier wordt aangelegd als de bestaande baan.

Gevaarlijk vissen

Aan het Schoterpad in Bant, op het terrein van Eigen Wijze, komt een loods waarin mensen op piranha’s kunnen vissen. De initiatiefnemer had al eerder toestemming gevraagd, maar toen is de aanvraag afgewezen. In het nieuwe plan is de loods kleiner, waardoor hij beter in het landsschap past. Bovendien wordt de horeca nu gecombineerd met de al bestaande voorzieningen op het vakantiepark. Eerder kreeg de ondernemer toestemming om een aantal visvijvers aan te leggen op dezelfde locatie. Voor de loods zal later een vergunning worden aangevraagd. Dan gaat de aanvraag verder in procedure.

Informatieavond Beursstraat

Op woensdagavond 29 augustus om 19.30 uur vindt in de raadzaal van het gemeentehuis een informatieavond plaats voor de omwonenden van de Beursstraat. Zij worden geïnformeerd over de start van de werkzaamheden in de Beursstraat. De genodigden worden tijdens deze bijeenkomst op de hoogte gebracht van de werkzaamheden en de tijdelijke overlast. Tevens worden ze geïnformeerd over de tijdelijke herinrichting en de plannen rondom de bioscoop.

Begin 2008 start de bouw van de nieuwe bioscoop naast Theater ’t Voorhuys. Dit is de start van de realisatie van het Cultuurplein, onderdeel van het Ontwikkelingsplan Emmeloord Centrum. Hiervoor moeten een groot aantal kabels en leidingen en de riolering verlegd en aangepast worden onder de Beursstraat. In het plan Emmeloord Centrum wordt het gebied Beursstraat/De Deel meer nadrukkelijk bij de rest van het centrum betrokken. De Beursstraat wordt een echte centrumstraat, met aan weerszijden centrumfuncties en centraal het nieuwe Cultuurplein. Naast het Voorhuyscomplex wordt de nieuwe bioscoop gebouwd.

donderdag 16 augustus 2007

Vrijstellingsprocedure bioscoop Beursstraat

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de ingediende zienswijzen met betrekking tot de vrijstellingsprocedure voor de bouw van een bioscoopgebouw aan de Beursstraat in Emmeloord niet te delen.

Procedure
Op 20 maart 2007 heeft het college besloten een vrijstellingsprocedure ex artikel 19,
lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening te starten voor de bouw van een bioscoopgebouw. De bioscoop met drie zalen bevindt zich op de verdieping van het gebouw. De begane grond wordt ingevuld met commerciële functies, waarbij op dit moment wordt gedacht aan een grand café en een speelautomatenhal.

Zienswijzen
Tijdens de inzagetermijn - van 23 maart tot en met 3 mei - zijn acht zienswijzen
ingekomen. De bezwaren richten zich met name op:
- de functie van de Beursstraat in het nieuwe centrumplan;- het verdwijnen van de parkeermogelijkheden in de Beursstraat;
- de bereikbaarheid van de Beursstraat gedurende de bouwwerkzaamheden.

Het gemeentebestuur is van mening dat de bioscoop een onderdeel is van het centrumplan, waarin het gebied Beursstraat/De Deel juist meer nadrukkelijk bij de rest van het centrum wordt betrokken. De Beursstraat wordt een echte centrumstraat met aan weerszijden centrumfuncties en komt uit op het nieuwe cultuurplein.
De Beursstraat wordt in elk geval bereikbaar voor bestemmingsverkeer: taxi's, geldwagens, bevoorrading enzovoort. Op korte afstand, ten noorden van het Voorhuyscomplex, komen parkeerplaatsen.
De bouwactiviteiten gaan gepaard met overlast. Voor zover mogelijk zal de gemeente zich inzetten om de overlast te beperken.

De ingediende zienswijzen zijn voor het college geen reden om de plannen aan te passen. In een aantal gevallen zijn de argumenten ook niet relevant in het kader van een vrijstellingsprocedure.
Naar verwachting bespreekt de raad dit onderwerp in oktober. Vervolgens kan het plan naar Gedeputeerde Staten.