Het ministerie van Economische Zaken heeft de gemeente Noordoostpolder gevraagd haar te adviseren over een Milieueffectrapportage naar de plaats van een nieuwe kerncentrale. Het ministerie gaat uitzoeken in hoeverre de huidige vijf mogelijke locaties in Nederland voor een nieuwe kerncentrale moeten blijven bestaan. Het zou ook kunnen zijn dat er één of meer komen te vervallen. De gemeente reageert nu op de opzet van het milieuonderzoek. Het gaat nu niet om de wenselijkheid van een kerncentrale. Dat komt later aan de orde.
De Westelijke Noordoostpolder (Rotterdamse Hoek) is samen met Borsele, Eems, Maasvlakte en Moerdijk één van de potentiële locaties waar in Nederland geen ontwikkelingen mogen plaatsvinden, die de bouw van kerncentrales onmogelijk maken of ernstig belemmeren.
Reactie gemeente
De gemeente stemt in met de opzet van het milieuonderzoek. Wel heeft zij een aantal aanvullende opmerkingen. Zo ontbreekt de randvoorwaarde dat een eventuele calamiteit binnen een kerncentrale niet mag leiden tot een dijkdoorbraak of een vergroot risico daarop. De nieuwe Veiligheidsregio moet betrokken worden als het gaat om de rampenbestrijdingsplannen. Ook moet er meer aandacht zijn en blijven voor de cultuurhistorie en het landschap in Noordoostpolder. Da is niet alleen tijdens de bouw belangrijk, maar ook als de kerncentrale er staat.
Onderzoek
In de rapportage wordt onderscheid gemaakt tussen randvoorwaarden en criteria. De randvoorwaarden zijn eigenschappen waar een locatie aan moet voldoen en bij de criteria worden de gebieden beoordeeld en gewaardeerd aan de hand van een puntenschaal. In het milieuonderzoek moeten onder andere een veilige bedrijfsvoering en de invloed op volksgezondheid, natuur en landschap aan de orde komen.Het ministerie geeft aan dat het Kabinet op dit moment geen concrete plannen heeft om daadwerkelijk een kerncentrale te gaan bouwen. Er worden ook geen nieuwe locaties gezocht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten