woensdag 6 februari 2008

Gedichtenwedstrijd 4 mei

Het "Comité 4 mei" organiseert dit jaar een gedichtenwedstrijd met als thema "Solidariteit: de ruggengraat van vrijheid". Om ook jongeren te betrekken bij de herdenking, wordt de wedstrijd uitgeschreven voor twee categorieën: leeftijdscategorie van 14 - 18 jaar en leeftijdscategorie ouder dan 18 jaar.

In heel Nederland wordt op 4 mei stil gestaan bij degenen die sinds het uitbreken van
de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
In Emmeloord organiseert het "Comité 4 mei" de herdenking. Het comité bestaat uit vertegenwoordigers van de Vereniging tot Viering Nationale Gedenkdagen, de Raad van Kerken Emmeloord en de gemeente Noordoostpolder.

Jurering
Een deskundige jury zal de ingezonden gedichten beoordelen op:
a. sluit het aan bij het thema;
b. taalgebruik;
c. lengte van gedicht;
a. geschiktheid om voor te dragen.
De inzendingen moeten op 8 maart binnen zijn. Uit de ingezonden gedichten kiest de jury drie inzendingen uit de categorie “14 - 18 jarigen” en drie inzendingen uit de categorie “18 jaar en ouder”. De winnaars dragen hun gedicht voor op 4 mei 2008 tijdens de herdenkingsbijeenkomst in ’t Voorhuys te Emmeloord. Alleen de prijswinnaars krijgen vóór 15 april 2008 bericht.
Voor meer informatie en voorwaarden, zie
www.noordoostpolder.nl.

Integrale samenwerking concreet van start

Het integraal en gebiedsgericht werken begint steeds concreter vorm te krijgen. In vier buurten en dorpen is een bijeenkomst gehouden, waar met vertegenwoordigers is gesproken over vier thema’s: mensen, wonen, voorzieningen en burgerpeiling. Uit de vier pilotgebieden komen concrete zaken die mensen veranderd willen zien. Politie, Mercatus, Paspartoe en gemeente maken vervolgens een actieplan.

Tot nu toe werd veel geregeld om het integraal en gebiedsgericht werken, de nieuwe werkwijze die de gemeente per 1 januari heeft ingezet, kans van slagen te geven. Want hoe zorg je dat het niet blijft bij goede voornemens, maar echt concreet doen wordt?

Inmiddels is er voor ieder dorp en iedere wijk een team, dat bestaat uit mensen van Mercatus, politie, Paspartoe en gemeente. Vanuit de gemeente zijn drie zogenaamde gebiedsregisseurs verantwoordelijk voor de contacten. Ook de wethouders zijn sinds dinsdag toegevoegd aan de dorpen of wijken.

De verdeling ziet er als volgt uit:

Wijk/dorp Wethouder Gebiedsregisseur
Emmeloord Centrum/Oost Zeilstra Frans Kloosterman
De Erven, Emmelhage, Waterwijk Schutte Johan Verheyen
Espelervaart Van Meijel Johan Verheyen
Revelsant Van der Est Johan Verheyen
De Zuidert Voorberg Frans Kloosterman
Bant Voorberg Frans Kloosterman
Creil Van der Est Johan Verheyen

Ens Zeilstra Ingrid Vriend
Espel Van der Est Johan Verheyen
Kraggenburg Van Meijel Ingrid Vriend
Luttelgeest Schutte Frans Kloosterman
Marknesse Schutte Ingrid Vriend
Nagele Van Meijel Ingrid Vriend
Rutten Voorberg Ingrid Vriend
Tollebeek Zeilstra Ingrid Vriend

De dorp- en wijkwethouders worden het bestuurlijk boegbeeld voor inwoners. Zij laten regelmatig hun gezicht zien op bijvoorbeeld bewonersavonden.
Aan de slag
Binnenkort wordt bovendien een samenwerkingovereenkomst getekend tussen de partijen. Met de resultaten van de pilots in De Zuidert, Emmeloord Centrum Oost, Marknesse en Nagele in de hand kan nu de daad bij het woord gevoegd worden.

De partners kijken bij de vragen van bewoners naar zaken die al op korte termijn kunnen worden opgelost en zaken die een wat langere adem vragen. Zij bieden de voorwaarden waarmee een dorp of wijk weer verder aan de slag kan. Zo krijgt de wijk De Zuidert binnenkort meer prullenbakken en wordt gesnoeid op plekken die buurtbewoners als hinderlijk ervaren. Dit zijn acties die snel uit te voeren zijn. De buurt vraagt ook om een jongerenontmoetingsplek (JOP). De gemeente wil hieraan meewerken als de buurt zelf komt met een geschikte plek. Op deze praktische manier moet de leefbaarheid in alle dorpen en wijken verhoogd worden door de inzet van integraal en gebiedsgericht werken.

Memo Emmeloord Centrum

Prijsvraag Poldertoren
De gemeente heeft een prijsvraag uitgeschreven voor aanlichting van de Poldertoren. Negen lichtontwerpers hebben zich aangemeld. Het college van B&W heeft op uw verzoek op 14 januari besloten dat ook inwoners van onze gemeente ideeën mogen indienen. Daarom zijn onze inwoners opgeroepen om voor 25 januari ideeën aan te dragen. Op deze oproep hebben drie burgers gereageerd en een idee ingediend.

In februari komt de jury bij elkaar om de categorie ideeën en de categorie ontwerpen te beoordelen. Als er bij de categorie ideeën een kansrijk idee zit kan deze worden uitgewerkt tot een ontwerp. De jury stelt uiteindelijk het meest aansprekende ontwerp via B&W voor aan de raad.

Verbouw Poldertoren
De Poldertoren is inmiddels helemaal ontruimd. Ook het water is uit de kelder gepompt. Naar verwachting gaat Provast na gunning in maart starten met de verbouwing.

Beursstraat en bioscoop
De voorbereidende werkzaamheden in de Beursstraat zijn gereed. Half februari gaat Provast de werkzaamheden voor de bioscoop aanbesteden. Medio maart wordt een damwand geplaatst in verband met de bodemsanering en wordt aansluitend gestart met de bouw van de bioscoop.

Parkeerterrein Overtuinen
Eind februari worden de garages tegenover het Shellstation gesloopt. In maart starten de grondwerken en de aanleg van de riolering. De planning is er op gericht dat het parkeerterrein vóór de zomervakantie gereed is.

De Deel
Provast heeft in december de eerste versie van het Voorlopig Ontwerp (VO) gepresenteerd aan B&W. Het VO zal nu nader uitgewerkt worden tot een definitief VO, waarna presentatie aan de raad plaats kan vinden.
Vooruitlopend op de inrichting van De Deel voert de gemeente een onderzoek uit naar de vitaliteit van de bomen rond De Deel inclusief het Lindelaantje.

Lange Nering Oost
Het college van B&W heeft een modelkeuze gemaakt voor de inrichting van de Lange Nering Oost. Op basis hiervan wordt een nadere uitwerking gemaakt, om een artikel 19.1 procedure op te starten. U wordt hier later over geïnformeerd. Een ontwerper maakt in opdracht van de gemeente een ontwerp inrichtingsplan voor de openbare ruimte.

Parkeren Overtuinen op grond Mercatus

De grond in de Overtuinen blijft eigendom van Mercatus. Het college heeft dinsdag ingestemd met het voorstel om op de grond het recht van opstal te vestigen. Dit biedt de gemeente voldoende bewegingsvrijheid om het gebied in te richten als parkeerterrein, zonder de grond te hoeven aankopen.

Het recht van opstal geldt in ieder geval voor een periode van 30 jaar. De gemeente betaalt Mercatus, de woningcorporatie die eigenaar is van de grond, een bedrag van ruim € 10.000. De Overtuinen gaat plaats bieden aan 95 auto’s.

Westermeerweg en Noordermeerweg 60 kilometer

Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel, geldt vanaf de herfst op de Westermeerweg en Noordermeerweg en de zijwegen een maximale snelheid van 60 kilometer per uur. Dit is het laatste gebied dat in het kader van een Duurzaam Veilig-buitengebied wordt aangepakt. De bewoners hebben meegepraat over het plan.

Al een aantal wegen in het buitengebied van Noordoostpolder is ingericht als 60-kilometerweg. Het gaat om wegen die in 2006 zijn aangemerkt als probleemgebied.
In alle gevallen is met de aanwonenden van de wegen overleg geweest over de meest gewenste maatregelen.

Op de Noordermeerweg en Westermeerweg wordt rekening gehouden met het landbouwverkeer. Daarom komen er geen drempels op de kruisingen, maar worden er uitbuigingen gemaakt, zodat de weg daar smaller wordt. Ook zijn de Noordermeerweg en Westermeerweg straks geen voorrangswegen meer. Bovendien worden de nodige borden aangebracht en wordt de aanduiding 60 op het wegdek aangebracht. Al deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat de snelheid van automobilisten omlaag gaat en de veiligheid van alle weggebruikers verhoogd wordt.

Bermen
Bewoners klaagden ook over de staat van de bermen. Dankzij de vaststelling van het wegenbeleidsplan is extra geld vrijgekomen voor het verstevigen van de bermen. De bermen van de Westermeerweg zijn al gedeeltelijk aangepakt, in 2008 en 2009 volgen de overige bermen van de Westermeerweg en Noordermeerweg. Het werk wordt zoveel mogelijk gecombineerd met de herinrichting van de weg tot 60 kilometer-gebied.

Het invoeren van de verkeersmaatregelen aan beide wegen en de zijwegen kost ruim
€ 300.000. Dit geld was al gereserveerd. De raad bespreekt het voorstel op 27 maart.

zondag 3 februari 2008

Wethouder Schutte blij met akkoord voor bestemmingsplan Kraggenburg-west

Gedeputeerde Staten van de Provincie heeft dinsdag 29 oktober ingestemd met het ‘Bestemmings-plan Kraggenburg–west 2006’. Het nieuwe bestemmingsplan is nodig om woningbouw op de door de gemeente aangekochte kavel Paauw mogelijk te maken. Verantwoordelijk wethouder Willy Schutte is blij met deze nieuwe stap: ‘Het dorp zit al zo lang op uitbreiding te wachten. Dit is heel goed nieuws voor Kraggenburg’.

Een aantal mensen heeft bedenkingen tegen het geluid aangevoerd, maar de bedenkingen waren niet zodanig dat er geen goedkeuring is gegeven. Dat heeft vooral te maken met de tijdelijkheid van de situatie waar bezwaar tegen wordt gemaakt. Bij de aanleg van de nieuwe wijk met 177 woningen wordt ook een rotonde aangelegd, die de Hertenweg aansluit op de Zuiderringweg.

Het bestemmingsplan kan nu worden afgerond. Als alles naar verwachting verloopt, kan binnenkort de grond bouwrijp worden gemaakt.

Straatnamen bedrijvenpark De Munt II, fase 2

Het bestemmingsplan "De Munt II, fase 2 2005" is op 4 mei 2007 onherroepelijk geworden en de nieuwe oostelijke rondweg is inmiddels aangelegd. Ook wordt in de loop van 2008 fase 2 verder bouwrijp gemaakt.
Voor de nieuw aangelegde rondweg en de nog aan te leggen straten op het bedrijventerrein moeten nog straatnamen worden vastgesteld.

Op 13 januari 2004 is al een besluit genomen over de straatnamen in fase 1, echter een gedeelte van deze straatnamen loopt door in fase 2. Het eerder aangelegde gedeelte van de rondweg heeft op voornoemde datum de naam Gulden gekregen. Deze naam wordt nu ingetrokken. De gehele nieuw aangelegde rondweg krijgt nu de naam Kuinderweg.
De straatnaam Lire, die in fase 1 was vastgesteld, wordt ingetrokken en krijgt in fase 2 een nieuwe bestemming.

Ter uitbreiding op reeds bestaande straten zijn de volgende straatnamen vastgesteld: Euro, Franc en Florijn. Bovendien worden de straatnamen Dukaat en Daalder vastgesteld als uitbreiding van de bestaande naamgeving. Hiervoor wordt gelijktijdig de naam Kuinderweg ingetrokken, voorzover het betreft het gedeelte tussen Marknesserweg en de nieuwe rotonde ten noorden van De Munt II, fase 2.

Waterschap wil nieuw baggerdepot bij Venetocht

Waterschap Zuiderzeeland heeft de gemeente verzocht om een baggerdepot aan te mogen leggen in de hoek tussen de Venetocht en Lemstervaart, naast de A-6. Dit depot komt in plaats van de beoogde locatie bij Bant. De kavels zijn al aangekocht door het waterschap, maar de bestemming van de grond moet nog aangepast worden. Het college wil dat doen in de vorm van een bestemmingsplanwijziging.

Het waterschap heeft onvoldoende bergingscapaciteit voor bagger die afgegraven wordt uit de bestaande watergangen in de polder. Dit is regelmatig nodig om de watergangen begaanbaar te houden, de doorstroming te bevorderen en het water schoon te houden. Het gaat om schone tot licht verontreinigde bagger. Die mag gewoon om de walkant worden gelegd, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Het nieuwe baggerdepot moet jaarlijks ruimte bieden aan ongeveer 16.000 m3 bagger, dat vooral afkomstig is uit de Noordoostpolder zelf.

Het voorontwerpbestemmingsplan voor het baggerdepot wordt op 18 maart besproken in de raadscommissie.

Erotische massagesalon stuit op teveel bezwaren

De erotische massagesalon op De Munt komt er niet. De beoogde vestigingslocatie, een bedrijfsverzamelgebouw op de Daalder 14 in Emmeloord, stuit op teveel bezwaren van betrokkenen.

De bezwaren zijn over het algemeen ingediend door andere bedrijven op het bedrijventerrein. Ook de andere huurders in het bedrijfsverzamelgebouw maakten bezwaar. Niet alle bezwaren worden door de gemeente gedeeld, maar het college erkent wel dat er onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van de andere bedrijven in het bedrijfsverzamelgebouw.

Aanpassen APV

Inmiddels is in het collegeprogramma opgenomen dat de gemeente geen seksinrichting meer wil, de zogenaamde nul-optie. Die optie is inmiddels door een aantal gemeenten gebruikt. Op dit moment worden de voorbereidingen getroffen om de APV zodanig aan te passen dat de vestiging van een seksinrichting binnen de gemeentegrenzen niet meer mogelijk is.

Tussenevaluatie Acquisitie en Promotie

120 Nieuwe bedrijfscontacten heeft de gemeente Noordoostpolder opgedaan in bijna twee jaar door een nieuwe manier van werken te introduceren, via actieve acquisitie en accountmanagement. Het college van B&W heeft een tussenevaluatie gemaakt en stuurt deze aan de raadscommissie.

Het aantal nieuwe bedrijven dat zich in de gemeente heeft gevestigd is 16, met
370 fte’s. De groei is ook te zien in uitgifte van bedrijventerreinen in Emmeloord en de dorpen. In 2007 is 6 hectare grond verkocht, exclusief de 14 hectare voor de uitbreiding van Koopman. In 2006 werd nog geen hectare bedrijfsgrond verkocht. Voor 2008 staat nu al de uitgifte van 3,7 hectare op de rol.
Ook initiatieven als Vilavie en Schokkerbrink zijn via acquisitie binnengekomen.

Vitale economie
'Bouwen aan de toekomst' is de titel van de begroting 2008. Twee jaar geleden, begin 2006, was de gemeente al begonnen met deze bouw. Toen kwam er aandacht voor acquisitie. Acquisitie naar nieuwe bedrijven. Want het is belangrijk dat de inwoners van Noordoostpolder hier kunnen wonen én werken. Maar ook voor de economie is het goed om nieuwe bedrijven binnen te halen, zodat medewerkers kunnen doorstromen en omdat diversiteit een economie vitaal houdt.
De eerste actie in 2008 is de deelname aan bedrijvencontactdagen in Leeuwarden in maart. De gemeente gaat samen met bedrijven uit Noordoostpolder een deel van de beurs bemensen. Ruim 20 bedrijven hebben zich aangemeld, waarvan ook twee uit Urk.

Activiteiten
Hoe doe je dat dan: acquireren? Het is in ieder geval oren en ogen openhouden voor bedrijven die aanvullend kunnen zijn op het bestaande bedrijfsleven, vernieuwend zijn en natuurlijk ook bedrijven die passen binnen de filosofie van het Geomaticapark. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de contacten van het zittende bedrijfsleven, maar ook van deelname aan netwerken en beurzen. De Provada (beurs voor vastgoedintermediairs), waar de gemeente de intentieovereenkomst voor Seniorenstad tekende, heeft de gemeente geen windeieren gelegd. Er zijn veel contacten opgedaan. Natuurlijk hebben radiospots, advertenties en andere communicatiemiddelen ook een bijdrage geleverd.


Maar één ding heeft de gemeente wel geleerd en dat is dat de één op één contacten van de acquisiteur heel erg belangrijk zijn. Zo worden bedrijven binnengehaald, door persoonlijke aandacht. Dat is nodig voor Noordoostpolder, want uit zichzelf komen er te weinig nieuwe bedrijven de poorten van onze bedrijventerreinen binnen.

Woningen op terrein Groene Kruisgebouw Rutten

Op het terrein van het Groene Kruisgebouw aan de Sportweg in Rutten komen drie woningen. Het terrein ligt al enige tijd braak. Met behulp van een vrijstelling op het bestemmingsplan mogen er nu woningen gebouwd worden. Ook de bouwtekeningen zijn goedgekeurd.

De aanvraag ligt nog zes weken ter inzage. Als er geen zienswijzen worden ingediend, kan de aanvrager beginnen met bouwen. Door de woningbouw wordt een minder fraai stukje van Rutten weer aantrekkelijk gemaakt.

Papiercontainers voor het eerst geleegd

Donderdag 31 januari worden voor het eerst de papiercontainers in De Erven, Waterland en Emmelhage geleegd. De mensen in deze drie wijken hebben sinds begin januari een papiercontainer. De gemeente is hiermee gestart om de gescheiden inzameling van oud papier te verhogen. Gescheiden ingezameld papier levert een kostenbesparing op en is beter voor het milieu.

In Noordoostpolder werd tot nu toe jaarlijks per inwoner ongeveer 73 kilogram oud papier gescheiden ingezameld. Het overige deel verdween in het restafval. Landelijke kengetallen laten zien dat 90 kilogram gescheiden inzameling mogelijk is. Als dit in Noordoostpolder gehaald wordt, levert het een besparing van ruim € 100.000,-- op.
Dit komt doordat de ruim 750.000 kilogram papier die dan extra wordt ingezameld,
€ 0,04 per kilogram oplevert en er daarnaast een besparing van € 0,10 per kilogram op de verwijderingskosten van het restafval wordt behaald.

Voorlopig staan de papiercontainers alleen in De Erven, Waterland en Emmelhage. Dit gebied is daarmee een proeflocatie om te toetsen of het systeem hier dezelfde resultaten oplevert als in andere gemeenten. In 2009 worden de inzamelcijfers van 2008 bekeken en zal het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over het vervolg. Uiteraard worden daarbij ook de belangen betrokken van de scholen en verenigingen die momenteel oud papier inzamelen.

Balkenende toont interesse voor woonconcept Vilavie

Minister-president Balkenende was dinsdag 29 januari in de Bantsiliek in Bant, waar hij met diverse betrokkenen in gesprek is geweest over een nieuw woonconcept voor mensen van 50 jaar en ouder, Vilavie genaamd. Dit woonconcept is voortgekomen uit de studie naar een seniorenstad in Nederland. Het was een prettig gesprek volgens burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, Van Rappard.

Ook de initiatiefnemers van Vilavie zijn erg tevreden. “Het is natuurlijk heel stimulerend dat de minister-president zijn interesse toont in het concept Vilavie” zegt Patrick Esveld, directeur BAM Vastgoed. “Volgens mij kreeg Balkenende gaande het gesprek steeds meer zicht op het concept. Een woon- en leefgemeenschap voor mensen vanaf 50 jaar die actief zijn, volop meedoen aan de samenleving en die prettig willen leven, van alle gemakken voorzien. De premier bleek vooral geïnteresseerd te zijn in de economische en sociale kant van het concept Vilavie. Ook sprak het partnerschap tussen projectontwikkelaars, bewoners, woningcorporatie, zorgsector en de lokale politiek hem aan.”

Bezoek
De premier sloot af met de stelling dat er meer behoefte is aan nieuwe concepten en ruimtelijke ideeën en dat Vilavie wat hem betreft zo’n vernieuwing is. Hij blijft op de hoogte en komt als eerste op de koffie bij Joke Loman geïnteresseerd ‘bewoonster’ voor Vilavie Nieuw Schokland.

Noordoostpolder
In juni 2007 heeft de gemeente Noordoostpolder “ja” gezegd tegen het uitvoeren van de haalbaarheidsstudie naar Seniorenstad, nu Vilavie Nieuw Schokland. In maart 2008 wil de gemeente samen met de Initiatiefgroep Vilavie de resultaten presenteren. Dan is duidelijk hoeveel belangstelling er is voor het dit uitgewerkte idee in Noordoostpolder. En onder welke voorwaarden Vilavie Nieuw Schokland daadwerkelijk ontwikkeld kan worden.

Vilavie is een initiatief van BAM Vastgoed, Heijmans Vastgoed, Inbo, ING Real Estate, TCN Property Projects, Woningstichting Rochdale en Delta Forte.