In het Milieuprogramma 2008 wordt extra aandacht besteed aan de nieuwe punten uit het collegeprogramma 2008-2010. De extra aandacht gaat uit naar: klimaat, millenniumdoelen en communicatie. De gemeenteraad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Klimaat
Het college heeft afgesproken dat zij zich inspannen om de totale energiebehoefte in Noordoostpolder in 2015 zoveel mogelijk te dekken uit duurzame bronnen, zoals zonne-energie en geothermische energie. Op deze wijze wil zij een bijdrage leveren aan het verminderen van de klimaatverandering. Zo gaat de gemeente onderzoeken op welke manier warmte/koude opslag in de bodem ingezet kan worden in fase 2 van Emmelhage. Ook gaat de gemeente na welke energiebesparingsmogelijkheden aanwezig zijn binnen haar eigen gebouwen. Verder wordt onderzocht of de inzet van biomassa als duurzame energiebron kan worden vergroot. Hierbij valt te denken aan de 32.000 m3 mest, dat opgeslagen ligt bij 35 bedrijven in Noordoostpolder, of aan een kleinschalige biomassacentrale.
Millenniumdoelen
In 2007 heeft de gemeente Noordoostpolder zich tot Millenniumgemeente uitgeroepen. Zij geeft daarmee aan een bijdrage te willen leveren aan de millenniumdoelstellingen, zoals het bestrijden van armoede en honger, en het verbeteren van de toegang tot onderwijs, gezondheidszorg en schoon water. Ook het streven naar een duurzaam leefmilieu is één van de doelstellingen. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan het opstarten van publieksacties gericht op duurzame ontwikkeling en samenwerking met gemeenten in ontwikkelingslanden. Bovendien legt de gemeente haar eigen inkoopbeleid onder de duurzaamheidsloep.
Communicatie
Het milieuprogramma bevat verschillende acties gericht op communicatie en voorlichting.
Bij milieuhandhaving ligt de nadruk nu op het uitvoeren van controles en het toepassen van bestuursrechtelijke handhaving. De inzet van communicatie om het zogenaamde naleefgedrag te bevorderen wordt op dit moment minder toegepast, terwijl uit onderzoek blijkt dat gerichte communicatieacties het naleefgedrag beïnvloeden. Communicatie bij handhaving van milieuregelgeving werkt vooral goed bij bedrijven die een positieve grondhouding hebben, maar niet weten aan welke voorschriften ze moeten voldoen. In 2008 wordt een communicatieplan opgesteld met een bijbehorende actielijst.
In het kader van integraal gebiedsgericht werken (IGW), gericht op burgerparticipatie, zal met regelmaat milieu op de agenda van IGW bijeenkomsten worden geplaatst. Andere actiepunten hebben betrekking op voorlichting richting bedrijven en inwoners van Noordoostpolder over energiebesparingsmogelijkheden. Een concreet voorbeeld hiervan vormt de website www.flevolandbespaart.nl.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten