Houdt u rekening met het milieu? Uit het milieujaarverslag 2007 van de gemeente Noordoostpolder blijkt dat we op de goede weg zijn. Het gescheiden aanbieden van afvalstromen zoals oud papier, textiel en GFT gaat steeds beter. Maar we zijn er nog niet. Het kan beter. Ook binnen de gemeentelijke organisatie zelf.
De gemeente heeft verschillende milieutaken: het verlenen van milieuvergunningen,
het toezicht houden op en handhaven van milieuregelgeving, het uitvoeren van het gemeentelijk rioleringsplan en het inzamelen van huishoudelijk afval. Het college van B&W brengt ieder jaar verslag uit aan de gemeenteraad over de uitvoering van de gemeentelijke milieutaken. Dit moet op grond van de Wet milieubeheer.
Huishoudelijk afval
In 2007 konden inwoners van Noordoostpolder voor het eerst luiers kwijt in de groene container. Hiermee is een besparing gerealiseerd van € 8.000,- op de inzamelkosten voor het huishoudelijk afval. Een positief resultaat, maar iets lager dan verwacht. Ook zijn er textielcontainers geplaatst binnen de gemeente in mei 2007. Hierdoor is de textielinzameling in 2007 gestegen tot 5,4 kilogram per inwoner per jaar. Dat ligt boven het landelijk gemiddelde, maar het doel is ambitieuzer; 9 kilogram per inwoner per jaar. Verder werd in 2007 een proef voorbereid voor papiercontainers bij de woningen in De Erven, Emmelhage en Waterland. Deze proef is in januari 2008 gestart.
Goede voorbeeld
Als het milieu bij jezelf begint, dan moet de gemeentelijke organisatie ook naar zichzelf kijken. Dat is in 2007 gebeurd. Er is een onderzoek gehouden binnen het gemeentehuis en de werf. Hierbij is gekeken hoe wij onze interne milieuzorg organiseren ten opzichte van de ISO 14001 norm. Het onderzoek wijst uit dat de gemeentelijke organisatie op het beleidsmatige vlak haar zaken goed voor elkaar heeft. Aan de andere kant is in de uitvoering veel voor verbetering vatbaar. In 2008 wordt een plan van aanpak gemaakt om aan deze norm te kunnen gaan voldoen.
Ook heeft de gemeente onderzocht hoe het gemeentelijk wagenpark milieuvriendelijker kan worden. Op grond van dit onderzoek heeft de gemeente onder andere besloten nieuw aan te schaffen voertuigen te laten voorzien van een roetfilter, wanneer deze niet behoort tot de standaarduitrusting, en extra rekening te houden met het verbruik (energielabel). Ten slotte is in 2007 gestart met het in beeld brengen hoe energiezuinig de gemeentelijke gebouwen en de daarin aanwezige installaties zijn.
Dit jaar volgt een voorstel over de toe te passen maatregelen om de gebouwen en installaties energiezuiniger te maken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten