Onlangs verscheen een rapport van de Stichting CAD over de aard en omvang van alcohol- en drugsproblemen in Noordoostpolder. De conclusies en aanbevelingen van het rapport zijn nu ook bekeken vanuit openbare orde en veiligheid. Conclusie: gemeente en politie hebben niet veel mogelijkheden om op te treden tegen indrinken in keten en andere problemen. De gemeente zou, samen met betrokken organisaties, vooral moeten kiezen voor preventie in de vorm van samenwerking en voorlichting. Voorlichting aan jongeren, maar ook aan hun ouders.
Het rapport werd in juni inhoudelijk besproken in de raadscommissie Samenleving. De commissie heeft verzocht om de materie nog eens te bekijken vanuit het oogpunt van Openbare Orde en Veiligheid. De conclusie is dat er strafrechtelijk en bestuursrechtelijk niet veel mogelijkheden zijn, behalve bij het op heterdaad vaststellen van overtredingen, zoals indrinken op straat, vandalisme en verkoop van drugs. De politie heeft inmiddels ook een speciaal horecakoppel, dat surveilleert op koop- en uitgaansavonden om overlast en geweld op straat te voorkomen. Ook investeert de gemeente in de inhuur van politiesurveillanten als opsporingsambtenaar om overlast aan te pakken en vandalisme terug te dringen.
Ouders betrekken
Om de problemen te verminderen zal de aandacht vooral moeten uitgaan naar preventie, bijvoorbeeld door voorlichting aan de ouders van jongeren die hen in een keet of in huis laten indrinken. Ook wil het college onderzoeken of het instellen van vaste horecasluitingstijden kan helpen om overlast door drankmisbruik te voorkomen. Als mensen vroeger gaan stappen, wordt het samen indrinken in keten en in huis misschien minder interessant.
De raadscommissies Samenleving én Bestuur, Financiën en Cultuur spreken in september over het rapport. De gemeente zal in de loop van dit jaar een alcohol- en drugsbeleid opstellen, met concrete maatregelen om met name het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten