Uitgaan kun je leren, frisdance en andere manieren van werken
De gemeente vraagt de provincie de handen ineen te slaan als het gaat om de jongeren in Noordoostpolder. Bij de volgende vier projecten wordt mede-werking (financiële bijdrage) gevraagd: stevig ouderschap, zorgadvies-teams, Back on Track en Uitgaan kun je leren. De verschillende acties hebben tot doel de jeugd (van 0 tot 23 jaar) optimale kansen te bieden om zich tot volwaardige burgers te ontplooien. De jongeren moeten in staat zijn in deze maatschappij hun steentje bij te dragen, te participeren.
Soms vallen jongeren buiten de boot of worden ze juist van alle kanten tegelijk geholpen en weet de ene organisatie niet van de ander dat er al aandacht was voor deze jongeren. Ingewikkeld is en blijft deze materie rondom kinderen. Er zijn vaak veel instanties betrokken. Waar het de gemeente om gaat is, dat kinderen niet buiten de boot vallen. Daarom gaat de gemeente de regie nemen en vraagt de provincie mee te werken.
Uitgaan kun je leren
Twee projecten zijn gericht op de wat oudere jeugd tot en met 18-jaar. Het gaat om het project ‘Back on Track’ en ‘Uitgaan kun je leren’. Binnen het project Back on Track wordt al jaren in Noordoostpolder een groep van ongeveer 18 jongeren intensief begeleid om weer back on track te komen. Dus weer naar school of aan het werk, woonruimte, geen drugs en andere verslavingen, zodat zij een betere toekomst tegemoet gaan en participeren en de samenleving.
Uitgaan kun je leren is een speciale week van 5 tot en met 9 november waarin het uitgaan centraal staat bij de derdeklassers (15-jarigen) van het voortgezet onderwijs. Het is uniek dat alle voortgezet onderwijsscholen meedoen, de politie, horeca en de gemeente. De gemeente is hier erg blij mee. Deze jongeren vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om uitgaan. Ze horen er net wel en net niet bij. En hoe gaat dat dan, een biertje drinken (als je 16 bent!) en wanneer ben je dronken? Op alle scholen worden clinics gegeven door een professionele organisatie Koop en Co. Het doel is de jongeren voor te bereiden op het uitgaan en dat het ook leuk kan zijn zonder drank. Wellicht is een schoolfeest zonder drank wel veel leuker?! Een frisdance bijvoorbeeld.
ZAT (ZorgAdviesTeam)
Om er voor te zorgen dat jongeren binnen boord blijven zijn drie projectgroepen in het leven roepen onder regie van de gemeente. Een projectgroep 12 min, 12 plus en een wijkgerichte groep. Deze projectgroepen krijgen hun
informatie van de ZAT'S (ZorgAdviesTeams). Deze teams zijn verbonden aan de scholen en andere instellingen in Noordoostpolder, zoals maatschappelijk werk.
In het voortgezet onderwijs is hier al ervaring mee opgedaan. In 2008 start de gemeente
met twee nieuwe ZAT’s in Ens en Nagele.
Stevig Ouderschap
Het Jeugdloket wordt de spin in het web als het gaat om jeugdzaken, die niet met het onderwijs te maken hebben. Zo is er samenhang tussen beleid en uitvoering. Jongeren zijn ook kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Hiervoor wordt het project ‘Stevig Ouderschap’ in Noordoostpolder uitgevoerd. Het is een methode om kinderen, die in deze leeftijdsgroep buiten de boot dreigen te raken, weer binnenboord te krijgen. Dit vergt een intensieve manier van werken door huisbezoeken van gespecialiseerde verpleegkundigen. De provincie wordt gevraagd 50% van de kosten bij te dragen (ongeveer € 20.000,-).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten