Het college van B&W heeft kennis genomen van het signaleringsrapport van Paspartoe, waarin de stand van zaken rond sociaal en cultureel werk in de gemeente Noordoostpolder is beschreven. Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente en laat zien dat de gemeente en Paspartoe op de goede weg zijn op het gebied van sociaal cultureel werk.
In het rapport staan signalen over tendensen die op dit gebied in de gemeente zijn waar te nemen. De gemeente kan op deze manier tijdig ingrijpen bij problemen. Het rapport is verdeeld in de categorieën Jeugd en Jongeren, Samenlevingsopbouw en Volwassenen.
Jeugd en Jongeren
Deze categorie laat verschillende ontwikkelingen zien. Zo is er een toename van gezinnen met meervoudige problemen. Een aantal daarvan veroorzaakt overlast. Mercatus, Paspartoe, politie en gemeente werken samen aan een oplossing. Daarnaast is er een toename van jonge moeders die slecht of geen Nederlands spreken en een toenemend aantal gezinnen met financiële problemen. Positief is de sterk toenemende belangstelling van jongeren die vrijwilligerswerk willen doen in de vorm van maatschappelijke stages. Belangrijk aandachtspunt voor de gemeente bij Jeugd en Jongeren is integratie.
Samenlevingsopbouw
Markness, Tollebeek en twee scholengemeenschappen in Emmeloord hebben last van hangjongeren. Om dit probleem op te lossen zijn verschillende activiteiten opgezet. Papartoe heeft een adoptieplan ontwikkeld om hangjongeren een plek te geven waar ze zelf verantwoordelijk voor zijn. Paspartoe, politie, gemeente en onderwijs overleggen over hoe het plan kan worden uitgevoerd. Verder organiseert Paspartoe activiteiten voor hangjongeren bij de Lange Nering.
In het kader van de BOS-impuls, een stimuleringregeling van VWS die jongeren een gezonde impuls wil geven, worden verschillende preventie- en sportactiviteiten georganiseerd. De bedoeling is om het sportvoorzieningenniveau, met name in de dorpen, te verhogen.
De gemeente, politie en Paspartoe werken samen in de aanpak van de groep UWV-SoZa-klanten, werkende en werklozen zonder uitkering die voor overlast zorgt op de muurtjes bij Sinke.
Volwassenen
De gemeente wil het vrijwilligersbeleid anders aanpakken. Het digitale vrijwilligersloket wordt steeds beter bezocht, maar uit evaluatie blijkt dat het loket, evenals de vrijwilligerscentrale niet optimaal functioneert. Ook is aandacht nodig voor allochtonen als het gaat om
vrijwilligerswerk. De gemeente gaat met Paspartoe overleggen wat nu precies de situatie is rond deze groep. In nieuw te ontwikkelen vrijwilligersbeleid wordt aan al deze zaken aandacht geschonken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten