donderdag 31 mei 2007

Zes stevige bouwstenen voor nieuw beleidsplan Wmo

Gemeente Noordoostpolder kiest voor samenwerking
Zes stevige bouwstenen voor nieuw beleidsplan Wmo


Per 1 januari is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van start gegaan. Afgelopen tijd heeft de gemeente Noordoostpolder gebruikt voor drie evaluaties en drie notities. Samen vormen zij de eerste zes bouwstenen voor een stevig plan. De algemene koers is de verbetering van de maatschappelijke ondersteuning door beter en meer samen te werken.

Via de Wmo regelt de gemeente de maatschappelijke ondersteuning voor haar inwoners. Ondersteuning die ervoor moet zorgen dat iedereen actief mee kan doen in de maatschappij. De Wmo raakt daarom tal van mensen en onderwerpen. Om samenhang tussen die verschillende beleidsvelden te krijgen is een nieuw beleidsplan nodig waarmee de gemeente aangeeft hoe zij dit voor haar inwoners gaat regelen.

Bouwstenen
De drie evaluaties Gezondheidszorg, Vrijwilligersbeleid en Voorzieningenbeleid Welzijn/Zorg, laten zien dat er veel bereikt is. Veel te winnen valt er bij samenwerking en afstemming van activiteiten. In de dagelijkse praktijk blijken organisaties te weinig van elkaar te weten. Het ontbreekt aan een systematische uitwisseling met professionele organisaties die nodig is om een betere afbakening te krijgen tussen professionele zorg en vrijwilligerszorg.
De notities Participatie en Informatie, Advies en Cliëntenondersteuning, hebben als rode draad de behoeften van inwoners. Ook hier is nu nog een versnipperd aanbod van dienstverlening. Om te voorkomen dat inwoners moeten zoeken naar het juiste product wil de gemeente samenwerken met de organisaties die informatie, zorg en diensten aanbieden. De gemeente werkt er aan om het zo te organiseren dat er één herkenbaar punt komt voor iedereen die met vragen zit over maatschappelijk ondersteuning.

Concreet
Een concreet voorbeeld hoe de gemeente intergraal omgaat met Wmo thema’s is de notitie over alcohol- en drugsbeleid. Onderzoek en de evaluatie Gezondheidsbeleid laten zien dat het terugdringen van overmatig alcohol en druggebruik onder jongeren ook in de Noordoostpolder nodig is. Ook hier kiest de gemeente voor samenwerking. Door handhaving en zorg te combineren, kunnen die twee elkaar versterken en kunnen er optimale resultaten worden behaald.
(Persbericht gemeente Noordoostpolder)

Geen opmerkingen: