zondag 3 juni 2007

“Sneek” wordt met open armen ontvangen

Donderdagavond 24 mei was het uur U voor de verschillende politieke partijen in de gemeenteraad van de Noordoostpolder; op de agenda stond eigenlijk niet veel, maar een punt sprong er echt wel uit: de terugkoppeling van het gesprek tussen de Stuurgroep en de Raad van Bestuur van de IJsselmeerziekenhuizen en tussen de Stuurgroep en de Raad van Bestuur van het Antoniusziekenhuis Sneek.

De twee vertegenwoordigers van de Stuurgroep, deze was uit de Raad van Noordoostpolder en de Raad van Urk gekozen, hadden de taken verdeeld, waarbij de voorzitter van de Stuurgroep, de heer Lammers, het gesprek met de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen, de heer Pereira toe lichte en de vice-voorzitter, de heer Van Dalen, het gesprek dat in Sneek was gehouden.
De heren hebben zakelijk en duidelijk de gesprekken geanalyseerd, zonder daarbij in te gaan op de verschillende manieren van ontvangst.
Duidelijk is geworden uit de gesprekken, waarbij naast de Stuurgroep ook de wethouder van gezondheidszorg van de Noordoostpolder, de heer F. Zeilstra steeds aanwezig was, dat de Raad van Bestuur van het Antoniusziekenhuis Sneek duidelijke ideeën heeft over hoe zij de zorg in de Noordoostpolder en Urk wil inrichten. De RvB is, samen met haar medische staf, ondernemend, durft en wil het beste voor de patiënt. De specialisten zijn geïnteresseerd en zijn bereid naar de regio te komen, waarbij de RvB bereid is de marktwerking in de zorg volop te benutten en de concurrentieslag met de Stichting IJsselmeerziekenhuizen aan te gaan.
Ondertussen heeft zij een grote meerderheid van de huisartsen achter zich staan. Tevens houdt Sneek de mogelijkheid open tot terugkeer van de klinische gynaecologie bij voldoende aanbod in Emmeloord.

De standpunten van de heer Pereira, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting IJsselmeerziekenhuizen waren al eens in een vergadering van de complete gemeenteraad uitgelegd en toegelicht. Deze punten werden in de gesprekken ook niet verlaten. De heer Pereira is van mening dat er geen uitbreiding van zorgaanbod op de locatie Emmeloord zal komen; tevens gaf hij geen zicht te hebben op klinische specialismen in de toekomst.

In de gemeenteraadsvergadering zijn door alle partijen vragen gesteld ter verduidelijking van het standpunt van de Stuurgroep en het College. Uitermate verheugd waren veel partijen dat de Stuurgroep en het College tot dezelfde gezamenlijke aanbevelingen zijn gekomen, waarover later op de avond door de raad nog werd gediscussieerd. Echter alle partijen hebben zich achter deze drie aanbevelingen gesteld:

het College van B&W draagt er zorg voor dat al het mogelijke wordt gedaan om het voorzieningenniveau rond de gezondheidszorg te versterken en te verbreden
het College van B&W maakt binnen haar mogelijkheden vestiging van nieuwe zorgaanbieders, i.c. het Antoniusziekenhuis, mogelijk
Gezien het voornemen van het Antoniusziekenhuis om een gezondheidsvoorziening in Emmeloord te realiseren, is vervolgonderzoek van KPMG niet nodig.

Dit laatste punt leverde nog wel enige discussie op maar werd toch door elke partij overgenomen, waarbij men toch wel de mogelijkheid voor een vervolgonderzoek aanhield, meer daar ‘Sneek’ momenteel bezig is het schrijven van een (gedetailleerd) businessplan wat begin juni waarschijnlijk openbaar gemaakt zal gaan worden. Dat wil men eerst afwachten.

Al bij al heeft het onderzoek van KPMG opgeleverd dat er middels een onderzoek is gebleken dat een zelfstandig ziekenhuis in Emmeloord vooralsnog niet mogelijk is, dat een semi-zelfstandig ziekenhuis mogelijk wel mogelijk zou kunnen zijn, dat de Raad van Bestuur van het Antoniusziekenhuis uit Sneek zich heeft gemeld om een gezondheidsvoorziening in Emmeloord te gaan beginnen. Misschien niet op het terrein van het Dokter J.H. Jansenziekenhuis, maar dan toch wel ergens in Emmeloord en daar zullen vele mensen van Urk en de Noordoostpolder gelukkig mee zijn.

Geen opmerkingen: